09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Аристократична София: къщата на д-р Хараламби Сърмаджиев

Аристократична София: къщата на д-р Хараламби Сърмаджиев

Едва ли има човек, който да се е разхождал в района на Софийския университет и Докторската градина в столицата и да не е попаднал на архитектурни чудеса, докосващи сърцето.

Макар и в центъра на големия град, там има невероятни улици, обгърнати от тишина и нотка романтизъм, където се извисяват в аристократично великолепие стари софийски къщи.

Една от тях днес е внушителната Резиденция на турския посланик в България, която се намира точно зад  Историческия факултет на Софийския университет.

Невероятната постройка е известна като къща на Сърмаджиев, разположена на  бул. “Цар Освободител”.

Построена е от арх. Фридрих Грюнангер във виенски имперски стил през 1903 г. като къща на адвоката д-р Хараламби Сърмаджиев, български дипломатически агент във Виена.

Представлява богато и представително градско жилище с подчертан бароков характер и елементи от ренесанс и рококо. Плановата схема е от вестибюлен тип, с добро функционално решение, постижение за времето си. Изключително богата пластична украса по всички фасади.

Вратите на преддверието са украсени с цветни витражи. Френска камина и керамичен шкаф с позлата украсяват елегантното фоайе. Вдясно има два по-малки салона, единият е свързан с голям – за приеми, и с трапезарията. Паркетът е от по-светло и по-тъмно дърво със сложни флорални шарки в стил рококо, често срещан в много европейски дворци. В големия салон има маса от масивно дърво за двадесет души, покрита с тъмночервена релефна покривка и украсена с големи сребърни поставки с икебана и високи сребърни свещници. В зимната градина са наредени пищни орхидеи. Красота, стил и романтика с щипка ориенталски привкус.

През 20-те години на XX век къщата става резиденция на Турция в България, където пребивава и създателят на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк. В сградата се пази в автентичен вид, стаята, която е ползвал Ататюрк.

Сградата има висока архитектурно-художествена стойност. През 1998 г. е обявена за архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от национално значение.

Заглавна снимка: sofiamonuments.com

 

Подобни публикации

Пердета или щори? Всичко зависи от вкуса

Този избор обикновено идва на метри преди финала на...

Продължете да четете

Разходка из аристократична София: къщата на Яблански

В предишна публикация за аристократичния дух на...

Продължете да четете

Килимите вкъщи – акцент, основа и топлина

Днес ще разгледаме една тема, която в нашия блог до...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията