09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

България е в челните редици по пренаселеност на жилищата

България е в челните редици по пренаселеност на жилищата

Всяко второ жилище в страната е пренаселено и в същото време расте броят на необитаваните жилища. На семинар по темата в Плевен експерти посочиха като изход необходимостта от съвременна национална жилищна стратегия, пише БНР.

Страната ни е с най-голяма жилищна обезпеченост в ЕС – 670 жилища на 1000 души, но сме втори по пренаселеност след Румъния – 43% общо за страната. Тези парадокси посочи по време на информационна кампания в Плевен Минчо Бенов – директор на неправителствената организация „Хабитат – България“.

Не бива да се забравя, че обезпечеността идва от там, че в САЩ и западна Европа масово се живее под наем, докато в България това не е така. За българина е важно да има собствено жилище, а не да плаща наем.

„Всяко второ жилище в България е пренаселено. И в същото време е голям дял на жилищата, които са необитавани. Дори в София, където търсенето е най- голямо, 24% от жилищата са необитавани. В Северозападна България този процент е над 40. И те се разрушават. Проблемът се неглижира и се задълбочава. Нуждата от стратегически рамков документ е да посочи конкретните начини за справянето“, каза Бенов.

Подобни публикации

Полезно. Различните кредити и кредитни карти

Кредитът може да означава много неща. От решение на...

Продължете да четете

Covid-19 намали наемните цени на жилища в София

Кризата с коронавируса удължава необходимия период...

Продължете да четете

Данъчна декларация за имоти вече може да се подава онлайн

Държавна агенция „Електронно управление“...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията