09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Важните детайли на качествения ремонт

Важните детайли на качествения ремонт

Съвсем скоро ще изоставим дебелите дрехи и ще вперим поглед към настъпващата пролет. Месец февруари е кратък, а Баба Марта, дори и да е леко студена, вече дава път на пробуждащата се природа.

И понеже пролетта е време не само ние да „сменим премяната“, но и често променяме дома си, ето няколко ценни съвета при ремонт. Защото малките детайли винаги са много важни.

При ново обзавеждане например, обикновено се съсредоточаваме върху обзавеждането и дизайна и рядко обръщаме внимание на електрически ключове, контакти и конзоли. А те са изключително важни не само за цялостната визия на дома, но и за безопасността ни.

Има различни видове ключове, контакти и конзоли – като форми, цветове и като приложение, а в търговската мрежа се предлагат основно италиански и немски стандарт. Познатите и разпространени у нас квадратно оформени механизми са, така нареченият немски стандарт. Те влизат и в най-разпространените на пазара конзолни кутии, които се поставят в стената.

Италианският стандарт има по-широка и елегантна рамка, която обаче позволява поместването на малки механизми един до друг и дава възможност да се съберат на по-малко място по-голям брой механизми. Ако избере италиански стандарт, трябва да предвидите и правилните конзолни кутии за него.

Планирайки ремонта у дома, помислете за ключовете и контактите на по-ранен етап. Винаги да залагате повече контакти, за да не се налага по – късно да оплетете цялото си жилище в разклонители. Хубаво е да имате предвид и допълнителните функции – ТВ и информационни розетки, USB механизъм за зареждане на всякакви устройства, димери за плавно намаляване и увеличаване на нивото на осветеност.

Когато търсите ключове и контакти, е важно да предвидите функциите, които ще са необходими в едно помещение – например ключ за осветлението до леглото в спалнята, а не само до вратата, както и в двата края на коридора. От друга страна, когато имате идея за интериора, е добре да помислите и за детайли като рамките на ключовете и контактите. Те биха могли изцяло да се сливат със стените, да са в тон с палитрата на жилището или да бъдат дързък акцент във визията на дома.

На пазара се предлагат от различни материали – от устойчиви на UV лъчи и замърсявания съвременни полимери, до стъкло, кожа и камък. В различните ценови диапазони има разнообразие от цветове и фладери. Вместо обичайните квадратни бутони за ключа за лампата, например, можете да заложите на една идея по-различен изглед чрез кръга.

Домът винаги трябва да е сигурен и защитен. Затова е важно всички електрически устройства да са от доказан производител с гаранция за качество – както ключовете и контактите, така и предпазителите в таблото, или бушоните. Със сигурност няма човек, който да иска да сложи ненадежден бушон, затова компромис с качеството тук е недопустим. Дефектнотоковата защита е също основен компонент за защита. Тя се монтира в електрическото табло и цели да намали риска от поражения от електрически ток върху хората и домашните любимци, което става чрез много бързо изключване на веригата. Защитата от пренапрежение пък предпазва уредите у дома от некачествена доставка на ток и пикови напрежения, които могат да ги повредят.

При системите за Умен дом можете да имате огромно разнообразие от функции и във връзка със сигурността да предвидите дори сензори за влага, CO2 и температура и да следите в реално време промените в параметрите на микроклимата. Системата би могла да ви уведоми за наводнение или друго събитие, възникнало в дома. Образът на IP камерите може да е видим на личния ви смартфон, така че винаги да имате връзка с жилището си. Самата система може да симулира присъствие и така да защитава дома от нападения при по-дълги пътувания на обитателите.

И така, за да бъде домът ви сигурен, комфортен, енергоефективен и адаптивен според нуждите на обитателите си, заложете на надежден производител на оборудването и изберете подходящите механизми – термостати, димери, детектори за движение и присъствие и т.н. и ги настройте  според нуждите си. Това ще ви даде повече комфорт и оптимизирани сметки за електричество.

Текстът е написан по материали от idei.bg

Заглавна снимка: Pixabay

Подобни публикации

Да си изберем картини за дома

Декорация за стена с картини Именно картините са...

Продължете да четете

Приказните истории на старите софийски къщи

660 са историите на знатните български фамилии на...

Продължете да четете

Диванът в хола – при нас е до стената, а в Западна Европа по средата на стаята

Когато обзавеждаме дома си, най – вече хола, често...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията