09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Вдъхновенията на “Terrazzo”

Вдъхновенията на “Terrazzo”

Автор: Сибила Калафатова

 

Добро утро в красивата съботна утрин. Време е да си побъбрим за дизайн на по чаша кафе и да озарим и разкрасим мислите и денят си.

След като миналата седмица станахме свидетели на възхода на мрамора като основна тенденция в интериорния дизайн през последните години, въпреки затихващото си присъствие към днешна дата, сега нетърпеливо пристъпвам с цветна мисъл към настоящето, за да разгледаме нашумялата в последните 2-3 години тенденция „Terrazzo“. Мраморът си е мрамор, отминаващ тренд или вечна класика е малко спорен въпрос, но пък винаги е интересно да разгледаме и различни варианти на интериори, оставящи отпечатък в различни времеви периоди.

„Terrazzo“ (на италиански за „тераса“) датира от 16 в. във Венеция, Италия като мярка за намаляване на разходите при изграждане на терасите, от където и идва името му. Строителните работници вземали натрошени мраморни стърготини и ги поставяли в глина – вместо да обзавеждат цял под в скъпия мрамор. Тези дни Terrazzo се прави с парчета от мрамор, кварц, гранит или дори стъкло, поставени в матрица от бетон или епоксидна смола. Парчетата всъщност могат да бъдат доста големи, а матрицата и агрегатът могат да бъдат почти всеки цвят, който можете да си представите, което дава безброй възможности за дизайн.

За нас този материал вероятно се асоциира с естетика, позната от 70 – те години на миналия век. Но ето, че характерния растер се появи отново преди няколко години в контекста на ретро – носталгичната вълна в дизайна и се задържа на сцената на материалите. Продуктите, с характерна визия са разнообразни като функция и приложение, а интериори в които материалът е приложен се срещат все по – често. Те са вдъхновяващи, провокативни и дават на интериора онзи детайл, който носи усещане за дизайн, творчество и уникалност.

Сами може да се убедите колко много дава „Terrazzo“ на всяко кътче от интериора. Начин на употреба: приложения до безкрайност или до колко е смела фантазията ви.

Снимки: Pinterest

Сибила Калафатова

SK interior design

 

Подобни публикации

Не се лишавайте от природата, създайте екосистема вкъщи

Автор: Сибила Калафатова Навън с тихи стъпки идва...

Продължете да четете

Какво да очакваме при цените на имоти през 2020 г.?

Появата на „вторичен пазар“ на имоти може да доведе...

Продължете да четете

Малкото жилище – красиво като бижу и с голямо сърце

Тази седмица се вдъхнових от едно издание на „Наш...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията