09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Все повече се търсят имоти в селата, близо до големите градове

Все повече се търсят имоти в селата, близо до големите градове

Интересна тенденция се забелязва последните месеци на пазара на недвижими имоти. От selo.bg представят забележителен анализ за увеличеното (и ускорено) търсене на имоти извън затворените кооперации на големия град.

По информация на Асоциация на българските села (АБС) на база данни от кметове на села, а също и агенции за недвижими имоти, завишено търсене на извънградски имоти има във всички региони на България. Най-силно се е активизирал пазарът на селски имоти в селата около областните центрове на София, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново, Ловеч и Плевен.

Търсят се къщи с дворове и градини
Засиленето търсене и сделки за имоти в селата са главно от страна на млади семейства в активна трудова възраст, които имат имоти в градовете, но търсят алтернативно място за “бягство” на село. Увеличава се делът на живеещите млади хора в селата, които упражняват свободни професии, главно в сферата на IT и дизайнерските услуги.

Макар и все още сравнително малко, увеличава се броят на постоянно заселилите се млади семейства на село, които освен със свободни професии, се занимават с чисто земеделие, селски туризъм и неземеделски услуги. Основен фактор в този контекст е наличието на интернет, хубава земеделска земя (почва), гледки и транспортни връзки, не толкова – архитектура или ново строителство имоти.

Запазва се стабилно търсенето на къщи в селата и от граждани, които навлизат в пенсионна възраст и решават да живеят по-спокойно и сред чиста природа на село.

Повишено строителство на нови къщи в селата
Продължава тенденцията за строителство на нови къщи, като алтернатива на градския живот. Най-много нови къщи се строят в селата в следните области, според данните на АБС: София, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Велико Търново, Смолян, Бургас и Варна.

Кои са селата с най-скъпи имоти?
Най-високи са цените в село Арбанаси, обл.В.Търново, следвани от селата Марково, Белащица, Брани поле и Куклен в обл.Пловдив; Сред най-високите са и цените в софийските села – Бистрица, Лозен, Мърчаево, Рударци и Кладница. В класацията са и черноморските села Равда и Черноморец. В централна България най-скъпи са имотите в селата на троянския балкан – Бели ОсъмШипковоЧифлик, Валевци, както и къщите в архитектурните резервати Боженци, обл. Габрово и благоевградските села ЛещенКовачевица и родопското село Долен.

Спад в продажбите на земеделска земя
На фона на активизирането на пазара на селски имоти през последните седмици се отчита сериозен спад в продажбата на земеделски земи, овощни градини и ферми. Причината е свързана с опасенията покрай пандемията и рисковете за подобни следващи извънредни ситуации, като собствениците на земи и агро имоти предпочитат да си ги запазят като източник на доходи или форма на инвестиционен гарант, отколкото да ги продадат.

В сравенение с предходни години сделките със земеделска земя са много малко, въпреки покачването на цените в региони като Пловдив, Пазарджик, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище и цяла Добруджа.

Снимка: Pixabay

Подобни публикации

Цените на имотите – лек спад, но не и постоянна тенденция

2019 г. се отчита като благоприятна за пазара на...

Продължете да четете

Над 60% от местата за настаняване смятат да продължат работата си, макар и с намален обем

Хотелите по морето изпитват сериозни затруднения...

Продължете да четете

Изложение “Светът на мебелите” в Интер Експо Център

СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ е специализирано изложение за...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията