09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Да докоснем сетивата си по провансалски

Да докоснем сетивата си по провансалски

        Автор: Сибила Калафатова, интериорен дизайнер

                         

     Тази седмица ви купих билети, ще пътуваме на юг. Аз лично все още съм на ръба между лято и есен, така че багажът ми е лесен. Бързо грабвам ленената рокля с памучна дантела, обувам корковите сандали и отлитам до Южна Франция, за да си хванем провансалски тен.

                                                         

     Името Прованс подшушва в съзнанието на повечето хора картини от Южна Франция – лавандулови полета, слънце, море, скали, свежи зелени маслинови дървета и подправки.

   

      Уникалният интериорен стил прованс е любим на много хора основно заради своята простота, непринуденост, чар и уютната атмосфера, която създава. Той е усвоил вековните традиции на френските селски къщи и нетленната красота на Лазурния бряг.

     Прованс, или „френска страна“, е много популярен сред хората, които се стремят да внесат нотка на селски чар в дома си, запазвайки елегантността на френската къща. На първо място той е привлечен от атмосферата на простота, мир и естественост, присъщи на едно село. И днес атмосферата на френската провинция все още очарова мнозина с уникалната си енергия, която гарантира релакс и почивка от ежедневната суматоха.

     Ако искате да напълните дома си с лек средиземноморски чар, комфорт и хармония, стилът на Прованс е най – добрият избор както за селска къща, така и за модерен градски апартамент.

     Отличителни черти на стила в интериора на апартамент и къща:

     Интериорите в този стил са изпълнени със свежестта на соления бриз, пикантността на провансалските билки и нахалния аромат на лавандула. Очарованието на провинциалния комфорт и уют в него са съчетани със старо и лукс. В много отношения той е в съответствие с кънтри стил, с едва забележимата елегантност на френското имение.

  

И така, какво е стил Прованс?

Характеристики на стила Прованс в декорацията:

Топли пастелни цветове;

Довършителни работи по стените;

Естествени материали с естествена текстура;

Мебели за отмора, патина, дърворезба;

Изобилие от свежи цветя и билки;

Порцеланови и керамични фигурки;

Таван с дървени греди;

Ковани елементи на декора;

Шиене,

Флорални шарки.

     Цветна палитра на френският стил: стилът има усещане за горещо море. В този край на страната се използват предимно спокойни, пастелни, слънчеви цветове. Основните цветове на стила на Прованс са меки и нежни. Сред тях най – популярните са: бяло, пясъчен, сметана, заглушено жълто, светло синьо, бледо зелено, лавандула. Стени, под и таван Штукатурката е основният начин за декорация на стени в стила. За да се доближите максимално до френската елегантна простота, завършването на стените се оформя неравномерно, с издутини и грапавост. Изгорелите и плешиви петна са абсолютен акцент в този интериор. С помощта на текстурирана мазилка можете да постигнете желания ефект в модерен апартамент или къща.

     Тапетите не са често срещани в провансалска къща. Независимо от това, те могат да бъдат използвани за удобство при желание от собственика на дома. В този случай илюзията за необработена повърхност може да бъде постигната с традиционни хартиени тапети с релеф, имитиращи повърхността на штукатурката.

     Дизайнът на апартаменти в стил Прованс също позволява използването на тапети с флорален модел. Доста често дървените панели се използват за довършителни работи на стени. Интериорът на френската селска къща предлага боядисването на такива панели главно с бяла боя. Това е различна разлика между стила на Прованс и други стилове на страната, където най – често се използва естественият нюанс на дървото.

    Довършването на кухнята е доста различно от останалите стаи. Тук за декорацията най – често се използва естествен камък, тухла или многоцветна мозайка.

  

     В допълнение, корнизи от мазилка под формата на клони и лози на стената са често срещани в този стил. Вратите и дограмата винаги са дървени, покрити с бяла боя. Те могат да бъдат изкуствено състарени или украсени с помощта на флорални картини. За да се постигне максимално навлизане на естествена светлина, се използват интериорни врати със стъклени вложки. Френските врати за прозорци са напълно подходящи за този стил. В дизайн на апартамент те могат да бъдат заменени с решетки на прозорци.

     Харакетрно е използването на домашен традиционен текстил. Леките ефирни пердета са задължителни, като могат да бъдат съчетани с плътни цветни завеси.

     Френският Прованс в съвременния интериор се характеризира с изобилие от светли и топли, естествени нюанси. Този на пръв поглед селски стил отдавна престава да бъде прерогатив само на селски къщи и се превърна в неразделна част от градските жилища. Всеки може да внесе атмосферата на Прованс в дома си.

     За целта не е необходимо да се организират големи ремонти или да се правят преустройства. Достатъчно е само да добавите някои отличителни детайли към интериора и да създадете необходимите асоциации с помощта на естествени тъкани, естествени материали и лек избор на цветове с малки интерпресии от ярки цветове.

     Нека да си признаем… коя от нас не би тръгнала на такова пътешествие …

Снимки: Сибила Калафатова

Източник снимка на корицата: Pixabay

Подобни публикации

Ще се влюбите в мансардата

Ако сте решили да преобразите мансардата си, вие...

Продължете да четете

Да посрещнем Коледа в естествена премяна

Автор: Сибила Калафатова, интериорен дизайнер За мен...

Продължете да четете

Геометрия + цвят = нов интериорен облик

Автор: Сибила Калафатова, интериорен дизайнер Какво...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията