09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Да докоснем сетивата си по провансалски

Да докоснем сетивата си по провансалски

        Автор: Сибила Калафатова, интериорен дизайнер

                         

     Тази седмица ви купих билети, ще пътуваме на юг. Аз лично все още съм на ръба между лято и есен, така че багажът ми е лесен. Бързо грабвам ленената рокля с памучна дантела, обувам корковите сандали и отлитам до Южна Франция, за да си хванем провансалски тен.

                                                         

     Името Прованс подшушва в съзнанието на повечето хора картини от Южна Франция – лавандулови полета, слънце, море, скали, свежи зелени маслинови дървета и подправки.

   

      Уникалният интериорен стил прованс е любим на много хора основно заради своята простота, непринуденост, чар и уютната атмосфера, която създава. Той е усвоил вековните традиции на френските селски къщи и нетленната красота на Лазурния бряг.

     Прованс, или „френска страна“, е много популярен сред хората, които се стремят да внесат нотка на селски чар в дома си, запазвайки елегантността на френската къща. На първо място той е привлечен от атмосферата на простота, мир и естественост, присъщи на едно село. И днес атмосферата на френската провинция все още очарова мнозина с уникалната си енергия, която гарантира релакс и почивка от ежедневната суматоха.

     Ако искате да напълните дома си с лек средиземноморски чар, комфорт и хармония, стилът на Прованс е най – добрият избор както за селска къща, така и за модерен градски апартамент.

     Отличителни черти на стила в интериора на апартамент и къща:

     Интериорите в този стил са изпълнени със свежестта на соления бриз, пикантността на провансалските билки и нахалния аромат на лавандула. Очарованието на провинциалния комфорт и уют в него са съчетани със старо и лукс. В много отношения той е в съответствие с кънтри стил, с едва забележимата елегантност на френското имение.

  

И така, какво е стил Прованс?

Характеристики на стила Прованс в декорацията:

Топли пастелни цветове;

Довършителни работи по стените;

Естествени материали с естествена текстура;

Мебели за отмора, патина, дърворезба;

Изобилие от свежи цветя и билки;

Порцеланови и керамични фигурки;

Таван с дървени греди;

Ковани елементи на декора;

Шиене,

Флорални шарки.

     Цветна палитра на френският стил: стилът има усещане за горещо море. В този край на страната се използват предимно спокойни, пастелни, слънчеви цветове. Основните цветове на стила на Прованс са меки и нежни. Сред тях най – популярните са: бяло, пясъчен, сметана, заглушено жълто, светло синьо, бледо зелено, лавандула. Стени, под и таван Штукатурката е основният начин за декорация на стени в стила. За да се доближите максимално до френската елегантна простота, завършването на стените се оформя неравномерно, с издутини и грапавост. Изгорелите и плешиви петна са абсолютен акцент в този интериор. С помощта на текстурирана мазилка можете да постигнете желания ефект в модерен апартамент или къща.

     Тапетите не са често срещани в провансалска къща. Независимо от това, те могат да бъдат използвани за удобство при желание от собственика на дома. В този случай илюзията за необработена повърхност може да бъде постигната с традиционни хартиени тапети с релеф, имитиращи повърхността на штукатурката.

     Дизайнът на апартаменти в стил Прованс също позволява използването на тапети с флорален модел. Доста често дървените панели се използват за довършителни работи на стени. Интериорът на френската селска къща предлага боядисването на такива панели главно с бяла боя. Това е различна разлика между стила на Прованс и други стилове на страната, където най – често се използва естественият нюанс на дървото.

    Довършването на кухнята е доста различно от останалите стаи. Тук за декорацията най – често се използва естествен камък, тухла или многоцветна мозайка.

  

     В допълнение, корнизи от мазилка под формата на клони и лози на стената са често срещани в този стил. Вратите и дограмата винаги са дървени, покрити с бяла боя. Те могат да бъдат изкуствено състарени или украсени с помощта на флорални картини. За да се постигне максимално навлизане на естествена светлина, се използват интериорни врати със стъклени вложки. Френските врати за прозорци са напълно подходящи за този стил. В дизайн на апартамент те могат да бъдат заменени с решетки на прозорци.

     Харакетрно е използването на домашен традиционен текстил. Леките ефирни пердета са задължителни, като могат да бъдат съчетани с плътни цветни завеси.

     Френският Прованс в съвременния интериор се характеризира с изобилие от светли и топли, естествени нюанси. Този на пръв поглед селски стил отдавна престава да бъде прерогатив само на селски къщи и се превърна в неразделна част от градските жилища. Всеки може да внесе атмосферата на Прованс в дома си.

     За целта не е необходимо да се организират големи ремонти или да се правят преустройства. Достатъчно е само да добавите някои отличителни детайли към интериора и да създадете необходимите асоциации с помощта на естествени тъкани, естествени материали и лек избор на цветове с малки интерпресии от ярки цветове.

     Нека да си признаем… коя от нас не би тръгнала на такова пътешествие …

Снимки: Сибила Калафатова

Източник снимка на корицата: Pixabay

Подобни публикации

Софийски аристократични къщи: домът на Георги Лазаров

Неделя е ден за разтуха, раздумка и разбира се - за...

Продължете да четете

Гардеробът в спалнята-нужен и практичен

Всеки човек се нуждае от пространство, за да живее...

Продължете да четете

Пердета или щори? Всичко зависи от вкуса

Този избор обикновено идва на метри преди финала на...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията