09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Да мислим “зелено”

Да мислим “зелено”

Автор: Сибила Калафатова, интериорен дизайнер

    Все по – често чуваме напоследък думи като еко, здравословен, устойчив, зелен дизайн. Задачата на учените да измислят правилната формула за спасяване на света от екологична катастрофа започва все повече да вълнува и производителите и всеки от нас потребителите, които ставаме все по – екологични и социално осведомени за избора, който правим.

       С две думи и потребностите ни стават от ново поколение. Както когато избираме стоките ни от първа необходимост – храна, дрехи, обувки, така започнахме да сме загрижени и за средaта, в която живеем и която фигурира в жизненият ни цикъл като постоянна величина.Последствията от безотговорната човешка дейност, посегателствата на жизненото пространство причиняват разруха, изискваща неотложна промяна на възгледите и поведението по отношение на “мръсните” производства, свързани с промишлеността като цяло.

Тук идва ролята на устойчивостта като начин на живот, засягащ всичко, което човек прави. Всяка държава участва активно в изграждането на свят, който да върви ръка за ръка с природата. Въведоха се не малко мерки и стандарти при производството на храни стоки, дрехи и всичко, до което се докосваме ежедневно. Това се случи и в развитието на архитектурата и дизайна. Насърчава се еко производството на материалите за архитектура, строителство и обзавеждане. Все повече производители в сферата се стремят към устойчив дизайн и производство, осъзнавайки предстоящата еко буря.

  За нас обикновеният потребител зеления дизайн не е задължителен, никой не може да ни въздейства – насърчава или порицава, ако го прилагаме или не. Всичко е въпрос на лична преценка, светоусещане и морални догми. Все пак всеки трябва да помисли, че освен майка, Земята е и наш дом. Професионалистите в областта поеха сериозен ангажимент да създадат “зелен” живот, който да е достъпен, стилен, функционален, естетически издържан и забаваен. Всичко това включва ефективно използване на пространството, избор на материали с ниско въздействие върху околната среда и намаляване на потреблението на енергия, замърсяването и отпадъците.

   Устойчивите дизайнери на интериора балансират техните дизайни, влагайки материали, които не просто щадят природата и нашето здраве, а дишат и живеят с нас. Един устойчив дизайн и архитектура освен, че няма да калкулира вредни емисии в природата ще бъде и с ниска сметка за нас потребителите при заплащане на ежедневно използваните ток, вода и други комунални услуги. И ако първоначалните вложения за реализацията на един такъв „зелен“ проект ви се сторят много, не забравяйте, че това е инвестиция с възвръщаемост, не само към джоба ви, но и към стандарта на вашият жизнен цикъл и здраве. Както казва архитектът François Lévy, автор на книгата BIM in Small-Scale Sustainable Design, „Фактът, че сградите, само със своето функциониране са отговорни за 40% от глобалното замърсяване на атмосферата, е значителен мотив за мен да искам да променя това“.

  Сега вече сигурно си представяте как живеете в палатка или в по – добрият случай в къщичка от слама и кал, къпете се с дъждовна вода и вечеряте на свещи. Не, не ви говоря за първобитен и неудобен дизайн, а за необходимото бъдеще. Представете си вашата „зелена“ къща, чието разположение е съобразено с пътя на слънцето. И освен, че това ви спестява загуби от текущи и бъдещи сметки за охлаждане и отопление, още на фаза проект вие ще може да изберете най – подходящите цветове и тонове на стени, мебели, завеси и други подробности. Защото технологиите напреднаха до толкова, че мога да задам координати на вашето слънце и да наблюдаваме какво е неговото поведение във вашият дом. Хубаво би било, ако използваме вода от природата/например от дъждовете/ за поливка или да имаме собствен сондаж, който да ни помага при охлаждане или отопление.

   И така… нека започнем да проектираме нашето зелено бъдеще…

   Първото, за което трябва да помислим, ако искаме да създадем устойчив дом е размерът. Не е необходимо да сме експерти, архитекти или строители, за да се досетим, че колкото по – малък е размерът, толкова, по – малки ще са енергийните загуби. Луксът вече не се измерва в квадратни метри, а в осъзнато решение за опазване на средата, в която живеем. Ориентацията на къщата e другото важно нещо, което трябва да ни вълнува при създаването на нашият „зелен“ дом. Както споменах важно е да се пести, а сградите консумират около 70% от общата енергия. В идеалния случай мястото за къщата трябва да има южно западен аспект и да бъде защитена от север и изток. Не винаги е възможно да направите това, но обикновено ще има възможност да се възползвате от пасивната слънчева печалба, като имате повече остъкляване отпред или отзад на сградата. Засаждането на дървета е другият момент за осигуряване на естествена защита от вятъра и топлина от слънцето.

  Нека направим още една крачка към нашата „зелена“ къща като изградим зелен покрив с опция за събиране на дъждовна вода. Този тип покриви ги има в някои общности от десетилетия, но едва наскоро стана като световна тенденция. Тези екологични покриви са визуално приятни, но и невероятно мили към земята. Те могат да намалят феномен, известен като градския топлинен остров, тревожна тенденция, при която градските райони измерват по-високи температури от околните селски райони, а покривите също могат да намалят консумацията на енергия в сградата.

   Ако не живеете в къща или пък вашият дом вече е проектиран. Ако избирате апартамент може да го съобразите поне с изложението, което да ви спести  енергийни и производни разходи.

    Нека продължим с това, което зависи от нас по – нататък… а именно интериора.

   Добре би било да се използват енергийно разумни строителни и дизайнерски материали. Какво имам в предвид, интериорният ви дизайнер може да ви предложи прозорци и врати, които да увеличат максимално енергийната ефективност. Подът може да е от материал, който идва от бързо възобновяеми източници като бамбук. Тоалетните казанчета също могат да спестяват вода, ако се спрем на такъв модел. И като цяло в нашият интериорен проект можем да изберем еко материали и такива, които са произведени с малко разходи и безопасни производствени процеси.

  • Да наблегнем на местния производител, когато е възможно също скъсява една разходна верига.
  • Когато използваме регенерирани или рециклирани материали, намаляваме разходите и отпадъците. Мебелите и декоративните предмети могат да бъдат преустроени или преработени по друг начин, за да им дадем нов живот. Можем да използваме винтидж декор например.
  • Екологично чисти, плочки, килими, тъкани, дори мивки и плотове могат да бъдат направени от рециклирани материали.
  • Нека помислим и за осветлението. Чрез светлинни прозорци можем да увеличим максимално използването на дневна светлина и да сведем до минимум изкуствената светлина.
  • Когато е необходимо изкуствено осветление, светодиодите, халогените и компактните флуоресцентни крушки спестяват енергия и издържат по – дълго.
  • Как да ограничим токсичните продукти? Налице е все по – голямо разнообразие от безопасни и без химикали продукти, от органична, хипоалергенна боя до влакна и дървесина, които не са били третирани с пестициди.

   Включвайки устойчиви практики във вашата философия за архитектурен и интериорен дизайн, вие ще дадете своя принос за насърчаване на енергийната ефективност и отговорност. Устойчивите домове са енергийно ефективни. Първоначалната инвестиция за тях може и да е по – голяма, в сравнение с конвенционална къща, но в дългосрочен план той ще струва по – малко пари, защото ще работи през целия си живот.

Подобни публикации

Ще се влюбите в мансардата

Ако сте решили да преобразите мансардата си, вие...

Продължете да четете

Да посрещнем Коледа в естествена премяна

Автор: Сибила Калафатова, интериорен дизайнер За мен...

Продължете да четете

Геометрия + цвят = нов интериорен облик

Автор: Сибила Калафатова, интериорен дизайнер Какво...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията