09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Да мислим “зелено”

Да мислим “зелено”

Автор: Сибила Калафатова, интериорен дизайнер

    Все по – често чуваме напоследък думи като еко, здравословен, устойчив, зелен дизайн. Задачата на учените да измислят правилната формула за спасяване на света от екологична катастрофа започва все повече да вълнува и производителите и всеки от нас потребителите, които ставаме все по – екологични и социално осведомени за избора, който правим.

       С две думи и потребностите ни стават от ново поколение. Както когато избираме стоките ни от първа необходимост – храна, дрехи, обувки, така започнахме да сме загрижени и за средaта, в която живеем и която фигурира в жизненият ни цикъл като постоянна величина.Последствията от безотговорната човешка дейност, посегателствата на жизненото пространство причиняват разруха, изискваща неотложна промяна на възгледите и поведението по отношение на “мръсните” производства, свързани с промишлеността като цяло.

Тук идва ролята на устойчивостта като начин на живот, засягащ всичко, което човек прави. Всяка държава участва активно в изграждането на свят, който да върви ръка за ръка с природата. Въведоха се не малко мерки и стандарти при производството на храни стоки, дрехи и всичко, до което се докосваме ежедневно. Това се случи и в развитието на архитектурата и дизайна. Насърчава се еко производството на материалите за архитектура, строителство и обзавеждане. Все повече производители в сферата се стремят към устойчив дизайн и производство, осъзнавайки предстоящата еко буря.

  За нас обикновеният потребител зеления дизайн не е задължителен, никой не може да ни въздейства – насърчава или порицава, ако го прилагаме или не. Всичко е въпрос на лична преценка, светоусещане и морални догми. Все пак всеки трябва да помисли, че освен майка, Земята е и наш дом. Професионалистите в областта поеха сериозен ангажимент да създадат “зелен” живот, който да е достъпен, стилен, функционален, естетически издържан и забаваен. Всичко това включва ефективно използване на пространството, избор на материали с ниско въздействие върху околната среда и намаляване на потреблението на енергия, замърсяването и отпадъците.

   Устойчивите дизайнери на интериора балансират техните дизайни, влагайки материали, които не просто щадят природата и нашето здраве, а дишат и живеят с нас. Един устойчив дизайн и архитектура освен, че няма да калкулира вредни емисии в природата ще бъде и с ниска сметка за нас потребителите при заплащане на ежедневно използваните ток, вода и други комунални услуги. И ако първоначалните вложения за реализацията на един такъв „зелен“ проект ви се сторят много, не забравяйте, че това е инвестиция с възвръщаемост, не само към джоба ви, но и към стандарта на вашият жизнен цикъл и здраве. Както казва архитектът François Lévy, автор на книгата BIM in Small-Scale Sustainable Design, „Фактът, че сградите, само със своето функциониране са отговорни за 40% от глобалното замърсяване на атмосферата, е значителен мотив за мен да искам да променя това“.

  Сега вече сигурно си представяте как живеете в палатка или в по – добрият случай в къщичка от слама и кал, къпете се с дъждовна вода и вечеряте на свещи. Не, не ви говоря за първобитен и неудобен дизайн, а за необходимото бъдеще. Представете си вашата „зелена“ къща, чието разположение е съобразено с пътя на слънцето. И освен, че това ви спестява загуби от текущи и бъдещи сметки за охлаждане и отопление, още на фаза проект вие ще може да изберете най – подходящите цветове и тонове на стени, мебели, завеси и други подробности. Защото технологиите напреднаха до толкова, че мога да задам координати на вашето слънце и да наблюдаваме какво е неговото поведение във вашият дом. Хубаво би било, ако използваме вода от природата/например от дъждовете/ за поливка или да имаме собствен сондаж, който да ни помага при охлаждане или отопление.

   И така… нека започнем да проектираме нашето зелено бъдеще…

   Първото, за което трябва да помислим, ако искаме да създадем устойчив дом е размерът. Не е необходимо да сме експерти, архитекти или строители, за да се досетим, че колкото по – малък е размерът, толкова, по – малки ще са енергийните загуби. Луксът вече не се измерва в квадратни метри, а в осъзнато решение за опазване на средата, в която живеем. Ориентацията на къщата e другото важно нещо, което трябва да ни вълнува при създаването на нашият „зелен“ дом. Както споменах важно е да се пести, а сградите консумират около 70% от общата енергия. В идеалния случай мястото за къщата трябва да има южно западен аспект и да бъде защитена от север и изток. Не винаги е възможно да направите това, но обикновено ще има възможност да се възползвате от пасивната слънчева печалба, като имате повече остъкляване отпред или отзад на сградата. Засаждането на дървета е другият момент за осигуряване на естествена защита от вятъра и топлина от слънцето.

  Нека направим още една крачка към нашата „зелена“ къща като изградим зелен покрив с опция за събиране на дъждовна вода. Този тип покриви ги има в някои общности от десетилетия, но едва наскоро стана като световна тенденция. Тези екологични покриви са визуално приятни, но и невероятно мили към земята. Те могат да намалят феномен, известен като градския топлинен остров, тревожна тенденция, при която градските райони измерват по-високи температури от околните селски райони, а покривите също могат да намалят консумацията на енергия в сградата.

   Ако не живеете в къща или пък вашият дом вече е проектиран. Ако избирате апартамент може да го съобразите поне с изложението, което да ви спести  енергийни и производни разходи.

    Нека продължим с това, което зависи от нас по – нататък… а именно интериора.

   Добре би било да се използват енергийно разумни строителни и дизайнерски материали. Какво имам в предвид, интериорният ви дизайнер може да ви предложи прозорци и врати, които да увеличат максимално енергийната ефективност. Подът може да е от материал, който идва от бързо възобновяеми източници като бамбук. Тоалетните казанчета също могат да спестяват вода, ако се спрем на такъв модел. И като цяло в нашият интериорен проект можем да изберем еко материали и такива, които са произведени с малко разходи и безопасни производствени процеси.

  • Да наблегнем на местния производител, когато е възможно също скъсява една разходна верига.
  • Когато използваме регенерирани или рециклирани материали, намаляваме разходите и отпадъците. Мебелите и декоративните предмети могат да бъдат преустроени или преработени по друг начин, за да им дадем нов живот. Можем да използваме винтидж декор например.
  • Екологично чисти, плочки, килими, тъкани, дори мивки и плотове могат да бъдат направени от рециклирани материали.
  • Нека помислим и за осветлението. Чрез светлинни прозорци можем да увеличим максимално използването на дневна светлина и да сведем до минимум изкуствената светлина.
  • Когато е необходимо изкуствено осветление, светодиодите, халогените и компактните флуоресцентни крушки спестяват енергия и издържат по – дълго.
  • Как да ограничим токсичните продукти? Налице е все по – голямо разнообразие от безопасни и без химикали продукти, от органична, хипоалергенна боя до влакна и дървесина, които не са били третирани с пестициди.

   Включвайки устойчиви практики във вашата философия за архитектурен и интериорен дизайн, вие ще дадете своя принос за насърчаване на енергийната ефективност и отговорност. Устойчивите домове са енергийно ефективни. Първоначалната инвестиция за тях може и да е по – голяма, в сравнение с конвенционална къща, но в дългосрочен план той ще струва по – малко пари, защото ще работи през целия си живот.

Подобни публикации

Цените на имотите – лек спад, но не и постоянна тенденция

2019 г. се отчита като благоприятна за пазара на...

Продължете да четете

Пердета или щори? Всичко зависи от вкуса

Този избор обикновено идва на метри преди финала на...

Продължете да четете

Разходка из аристократична София: къщата на Яблански

В предишна публикация за аристократичния дух на...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията