09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Да си изберем картини за дома

Да си изберем картини за дома

Декорация за стена с картини

Именно картините са онази част от интериора, вдъхваща спокойствие и същевременно сплотяваща интериора в дадено помещение. Художественото изкуство е не просто отражение на реалността във вид на изображения. Формата на естетическо възприятие го превръща в елемент на културата. Затова изборът на картините може да бъде вълнуващо приключение и източник на удоволствие за години напред. Ключът към успеха в това начинание се състои в подбора на вид изкуство, как той ще се впише в цялостния интериор и как ще се наложи техниката за постигане на най-добър ефект.

Опознаване на творбите

Като за начало можете да обогатите своите познания като разгледате не само музеи и галерии, но и открити изложби на обществени места. Можете да спрете своя поглед върху различни творения дори и в ежедневието: в банката, ресторанта или библиотеката например. Интернет също е един добър способ, който ще ви даде достъп до голямото разнообразие на изобразителното изкуство, което се предлага на световния пазар. Едно от предимствата в последния случай е, че имате възможността бързо и лесно да се докоснете до специфични видове изкуство, без да полагате усилия за това. Можете да опитате като разгледате тук.

Избор на място за картината

От съществена важност е да изберете подходящото място, на което да поставите вашата картина. Това пространство е специално, защото можете да допуснете две грешки: при първата картината може да се загуби в заобикалящия декор, а при втората – точно обратното: да доминира до такава степен, че да превърне творбата в прекалено натрапваща се в даденото помещение. В това отношение не трябва да пропускаме и самия стил на вашия дом. Затова ще се спрем на няколко основни правила, с които да се съобразите:

Картини, подходящи за традиционно обзавеждане

В този случай най-добре е да изберете картини, при които е използвана маслена техника. Предвид може да се вземе това, че пейзажите придават повече пространство на стаята, а картините с цветя внасят светлина и свежест.

Този стил набира все повече популярност, като при него са характерни широките пространства. Именно това прави необходимостта от присъствието на картини неминуем, в частност поставянето на такива с големи размери. Безспорно най-подходящи са картини с абстрактен стил. Строгите форми и изчистените линии на обзавеждането биха могли да се комбинират и с графични елементи.

Хармонизиране на цветовете

Тук задачата също не е толкова лесна, тъй като задължително трябва да подберем цветове, подхождащи на интериора в стаята. Съветваме ви, когато избирате картина, да се спрете на тази, в която присъстват един или максимум два цвята от тези, които преобладават в помещението, за което е предназначена. Точното съвпадение на нюансите е почти невъзможно, но пък за сметка на това не е и необходимо, защото само доближаването до определените цветове е достатъчно, за да създаде усещането, че картината принадлежи на тази атмосфера. Студените цветове (синьо, лилаво) се препоръчват най-вече за спалните помещения, защото зареждат със спокойствие. За сметка на това пък земните цветове (зелено, червено) придават неподправена топлина и уют. За декорация с тях добър избор са картините с дървета и цветя.

Източник: mnogostikeri.com

Подобни публикации

Приказните истории на старите софийски къщи

660 са историите на знатните български фамилии на...

Продължете да четете

Диванът в хола – при нас е до стената, а в Западна Европа по средата на стаята

Когато обзавеждаме дома си, най – вече хола, често...

Продължете да четете

Какво е еклектичен стил и как да подходим към него

Еклектичният стил е комбинация от различни стилове...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията