09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Какво да очакваме при цените на имоти през 2020 г.?

Какво да очакваме при цените на имоти през 2020 г.?

Появата на „вторичен пазар“ на имоти може да доведе до спад в цените на жилищата. Нарастващото предлагане на новопостроени имоти може да предизвика този спад в цените на жилища, които се предлагат от частни лица.

Това сочи прогноза на компанията Colliers за пазара на жилища във високия и средно високия сегмент в София.

Средните цени за продажба на такива жилища в столицата за апартамент с две спални са между 145 хил. и 180 хил. евро, а с три спални – 210 хил.- 250 хил. евро. Къщите от редови тип се продават за 250 хил. – 420 хил. евро, а самостоятелните са над 450 хил. евро.

Средните наеми в разглеждания пазарен сегмент започват от 950 еврои достигат до 1 600 евро за апартаменти с две и три спални, а за къщи са над 2 хил. евро.

През 2020 г. може да се очаква спад в цените между 5% и 10% при някои проекти в активно строителство, които не успеят да постигнат планирания обем продажби, преди получаване на Акт 16, прогнозират от компанията.

Затова все повече инвеститори ще бъдат склонни да предлагат гъвкави схеми на плащане, за да улеснят реализацията на своите проекти на етап “в строеж”. Това отразява и очакването до средата на годината на пазара на жилища в средно висок и висок сегмент да бъдат добавени около 250 нови жилища.

През изминалата година покупката на жилищен имот остава една от предпочитаните инвестиционни алтернативи. Влагането на капитал в този вид активи е сравнително достъпно и предполага добра доходност. За това свидетелства и високият дял – 40%, на купилите жилище с инвестиционна цел през втората половина на 2019 г.

Предлагането през втората половина на 2019 г. отбелязва 8% ръст и достигна 10 600 жилищни единици, като тези в активно строителство са 4 хил. Поради засиленото търсене, покупката на имоти на етап “в строеж” продължава да бъде един от характерните пазарни трендове.

Този тип транзакции заемат дял от 40% от общия обем. Основните критерии при избор на жилище са квартал, район, наличие на зелени площи, детска площадка, места за отдих, функционално вътрешно разпределение, паркомясто.

В края на 2019 г. започна да се наблюдава намаление на цените в някои от проектите, които са завършени преди година, отчита компанията. Като цяло обаче, предоставянето на допълнителни отстъпки от офертната цена не са практика.

Източник: Dnes.bg

Подобни публикации

Актуално: да поговорим за онлайн обслужването

Уважаеми клиенти, Ние, екипът на агенция за...

Продължете да четете

Как ще се отрази коронавирусът на пазара на недвижими имоти

Коронавирусът няма как да не засегне и пазарът на...

Продължете да четете

Малкото жилище – красиво като бижу и с голямо сърце

Тази седмица се вдъхнових от едно издание на „Наш...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията