09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Как ще се отрази коронавирусът на пазара на недвижими имоти

Как ще се отрази коронавирусът на пазара на недвижими имоти

Коронавирусът няма как да не засегне и пазарът на недвижими имоти.

Кризисната ситуация в страната провокира съвсем логично въпросите “Ще се отрази ли и по какъв начин на пазара на недвижими имоти? Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?” С тези въпроси потърсихме едни от водещите експерти в бранша от цялата страна, пише imoti.net.

Александър Василев, Insidemaps Bulgaria
Смятам, че моментът е подходящ да погледнем към новите технологии, които ни позволяват да не се излагаме на риск от заболявания и въпреки това да сме активни на пазара за недвижими имоти. Технологлията с 3D виртуални огледи при високо качество на детайла, е отдавна наложена на международните пазари и е крайно време да стане масова и в България. Моята прогноза е, че за съжаление точно тежко изпитание като коронавирусът, а не необходимостта от спестяване на време и пари, ще направи технологиите за витруални огледи по-популярни на пазара за недвижими имоти.

Майя Катанска, Катани Инженеринг – София

Как ще се отрази на пазара за имоти този стряскащ всички ни коронавирус ? Трудно е да предвидим последиците. Вероятно застой – възможно дългосрочен. Всички браншове, включително и фирмите за имоти, се налага да работят при нетипични условия, да бъдат гъвкави, инициативни, да преустроят и дигитализират дейността си. Пазарът на имоти през годините е минавал през кризи, имало е приливи и отливи, сменяли са се надежди и разочарования. Но винаги е оцелявал. Ще оцелее и сега. Имоти има и ще има. Важното в този момент е да ни води презумцията , че трябва да оцелеем лично и професионално, че трябва да подходим отговорно към здравето на всички – клиенти, партньори, колеги. Сега ще имаме време да свършим неща, които сме отлагали, да помислим за нова организация на труда ни, възползвайки се от всички възможности на новите технологии, съвременни технически средства и комуникации.

В оптимизацията на бъдещите ни действия, експедитивност и отговорност е заложено и нашето бъдеще. Ако бъдем единни и колегиални, ако споделяме идеи и добри практики, ако разширяваме обема на своите знания и компетентности, ще съхраним доверието на нашите клиенти и ще отворим нови хоризонти пред пазара за имоти. Трябва ни търпение и вяра.

Мартин Кателиев, Матекс имоти – Варна

Според специалистите в Матекс е прекалено рано да се правят категорични изводи за влиянието на епидемията върху пазара на имоти в страната и в град Варна в дългосрочен план, но в краткосрочен план можем да отчетем следното:
Хората са предпазливи от гледна точка на здравето си. Има частни случаи, които остават резервирани към огледи и контакти на този етап, в повечето случаи са семейства с малки деца. Това засега не се отразява негативно върху намеренията за инвестиция в имоти.

Имотът остава единствената „крепост“ за спестяванията на хората, тъй като виждаме, какво се случва на фондовите пазари. Въпреки епидемията, цените на имотите остават сравнително стабилни. Очакваме задържане на ценовите равнища през годината.

Рано е да правим генерални заключения за перспективите на пазара на имоти. Възможно е част от клиентите, които в момента са дистанцирани, да възобновят търсенето в кратък период след утихване на епидемията. Считаме, че пазарът ще регистрира положителна промяна в търсенето и предлагането на имоти, тъй като изчакващите ще се активизират до няколко месеца.

Прогнозираме, че ще има колебания в търсенето на ваканционни имоти, тъй като реализацията им е свързана предимно с чуждестранни инвестиции, които отчитат известен спад.

Като цяло, имотният пазар във Варна е стабилен и спокоен и не се усеща напрежение.

Подобни публикации

Актуално: да поговорим за онлайн обслужването

Уважаеми клиенти, Ние, екипът на агенция за...

Продължете да четете

Какво да очакваме при цените на имоти през 2020 г.?

Появата на „вторичен пазар“ на имоти може да доведе...

Продължете да четете

Малкото жилище – красиво като бижу и с голямо сърце

Тази седмица се вдъхнових от едно издание на „Наш...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията