09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Кафенета, ресторанти, фитнес зали – на пазара заради кризата

Кафенета, ресторанти, фитнес зали – на пазара заради кризата

Затруднено е положението на пазара на бизнес имотите, както по отношение на наемите, така и на продажбите. Сривовете в цените са заради несигурността, а в обявите за продажби присъстват от тенискортове, до кафенета и фитнес зали. Но въпреки спада в цените, сделките с бизнес имоти са поне 50 процента надолу. Това коментираха пред „Труд” мениджъри от няколко водещи брокерски агенции в страната.

„Търсенето на наем на бизнес имоти преживява спад от поне 80 процента в сравнение с офертите от преди пандемията. Става дума за офиси, магазини, аптеки, складове, бизнес сгради, а цената на квадратурата в София, в централните райони вече е много по-ниска”, коментира пред „Труд” Йорданка Рангелова, мениджър „Наеми и бизнес имоти” в една от големите агенции.

За сравнение, преди пандемията от коронавирус цените са били между 20 и 30 евро на квадратен метър в центъра на столицата. За да не губят доход от собствеността, която имат, хората се принуждават да я отдават на много по-ниска цена”, допълни Рангелова.

По думите ѝ таксите за поддръжки също са много ниски. Задържа се като тенденция и скъсяването на сроковете за наем в договорите. Ако по-рано бизнес имотите са се отдавали под наем за период от 5-10 години, то сега договорите се подписват за 12 или 24 месеца, отбеляза още Йорданка Рангелова.

В Благоевград десетки са обявите да продажба на заведения за хранене, кафенета, билярд клубове или пицарии. Повечето от собствениците са обявили, че продават помещенията заедно с обзавеждането и разрешителните. Така, че който реши да купува, може още на следващия ден да влиза с персонал и да работи.

Цените за продажба варират от 520 евро до 1300 евро на квадратен метър в зависимост от локацията, обзавеждането, квадратурата, екстрите. Повечето от продаваните заведения се намират в широкия център на града или пък са част от бизнес сгради.

Според брокери от Пиринско доста от собствениците имат кредити и задължения, които не могат да обслужват и затова са се решили на крайната стъпка за продажба. Обявени за продан заведения, ресторанти и магазинчета има и в курортите Банско и Сандански. Там цените са по договаряне и падат до 300-400 евро на квадратен метър.
Кафенета и клубове масово се продават в Пловдив, но не като помещения, а като бизнес. Обичайно това правят наематели, които заради затварянето на заведенията не могат да издържат финансово и решават да продадат дейността си. Сред офертите са дори 2 заведения в известния в цялата страна квартал „Капана”. Едното е напълно оборудван и с всички документи и разрешителни кафе-бар. Площта му е 120 кв. м, а посочената в обявата цена е 43 000 лв.

Продават се и кафе-сладкарници, за които се твърди, че може да отворят още в деня след падането на ограниченията. В обявите се предлага и магазин за плодове, зеленчуци, насипни ядки, кафе и фрешове – също с цялостно оборудване. Търговският обект е 45 квадрата и досегашният му наемател иска за него 20 000 лв. Допълнително предлага и микробуса, който е зареждал магазина, и уточнява, че „бизнесът се продава заради по-изгодни условия в друго мое начинание”.

Сред интересните оферти е продажбата на вендинг бизнес. Машините за кафе и продажба на безалкохолни и пакетирани храни като солети и вафли се намират в най-голямата административна сграда на главната улица в Пловдив. „Двата автомата са единствените в сградата на 4 етажа с офиси и адвокатски кантори”, уточнява притежателят на този бизнес.

Продават се и производствени помещения, след които цех за колбаси в Асеновград. Продажбата на бизнес тече през сайтовете за обяви, масово в офертите се уточнява, че посредничеството на агенции е нежелано.

По материали от Труд и Dnes.bg

Подобни публикации

Жилищата в София са с едни от най-високите цени в Източна Европа

Цените на жилищата в София са едни от най-високите...

Продължете да четете

Продажбите на нови жилища в САЩ спаднаха през юни

Haгopeщeния нaпocлeдъĸ пaзap нa имoти в CAЩ изглeждa ce oxлaждa....

Продължете да четете

Финансови съвети за млади семейства

Финансовата стабилност и светлото финансово бъдеще...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията