09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Кризата се отрази и на наемите на търговски площи

Кризата се отрази и на наемите на търговски площи

Икономическото раздвижване в последните години и новите технологии в бизнеса съществено покачиха и наемните цени. Сега обаче секторът на търговията е един от най – засегнатите от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса и наемите ще претърпят натиск.

Това показва анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

В началото на 2020 г. наемът за обект от 100-150 кв.м с първокласна локация в търговски център в София беше около 40 евро/кв. м и около 58 евро/кв. м на главна търговска улица. В Пловдив, Варна и Бургас съответните нива бяха около 30 евро/кв. м, 32 евро/кв. м и 26 евро/кв. м.

Един от основните мотори на пазара на търговски площи е вътрешното потребление, а то претърпя сериозен спад след затварянето на ресторанти, търговски центрове, увеселителни заведения.

Заповедта за затваряне на моловете постави наемателите и наемодателите в затруднено положение, което ги провокира да търсят решения чрез предоговаряне на наемите в краткосрочен план.

“Търсенето на консенсус между наемодателите и наемателите е процес, който към момента протича строго индивидуално и е съобразен с множество фактори. Макар исканията на наемателите често да са сходни, подходът от страната на търговските центрове спрямо тях е различен. Това е процес който тече в почти всички европейски страни, където няма специфично законодателство, което да регулира отношенията между наемодатели и наематели по време на пандемия или няма въведени специфични кризисни мерки като в Гърция или Украйна”, коментира Иван Граматиков, мениджър “Търговски площи” в Cushman & Wakefield Forton.

Тези, които имат наети помещения на търговски улици също очакват предоговаряне на условията, но там по-често собствеността не е на професионални наемодатели, както в търговските центрове, а е разпределена между множество физически лица, което допълнително затруднява преговорите. Увеличаващият се брой изпразнени помещения в централната градска част на столицата показва, че има собственици, които не проявяват гъвкавост и отказват да отговорят на исканията на наемателите си.

По – кратките срокове на наемните договори също са фактор за предсрочното напускане на обектите, смятат от Cushman & Wakefield Forton.

Началото на 2020-а започна с по-малък брой откривания на нови магазини в търговските центрове. След година с висока наемна активност, която повиши нивата на заетост в софийските молове до 95%, сега очакванията са с обратен знак – делът на незаетите площи през 2020 г. да се увеличи, а възстановяването да е през 2021 г. То ще е функция на икономическото възстановяване и поведението на потребителите след като търговските обекти в страната подновят работа.

“Съвсем очаквано, експанзията и търсенето на нови търговски площи е в застой. До някаква степен, макар и силно забавени, остават плановете за разрастване на някои от бизнесите които бяха по-малко засегнати през последните месеци – хранителни вериги, дрогерии, аптеки, магазини за бързооборотни стоки в по-ниския ценови сегмент. Активността през следващите месеци ще зависи от промяната на мерките и заповедта, позволяваща отваряне на търговските обекти, както и от последващото поведение на потребителите”, допълни Иван Граматиков.

Търговците в секторите на спортните стоки, здраве и красота, мода и обувки се фокусираха върху своите онлайн магазини, опитвайки се да компенсират затруднените физически продажби. Доставките на храна също нарастват, тъй като ресторантите, кафенетата и баровете бяха затворени. Макар и със сериозен ръст, поръчките онлайн не могат обаче да компенсират загубите от затварянето на физическите обекти.

По материали от Dnes.bg

Снимка: Investor.bg

Подобни публикации

Обръща ли се темпът на безработицата след коронакризата?

Задава ли се положителна тенденция в пазара на труда...

Продължете да четете

Над 50% спад на сделките през април в сравнение с миналата година

Дpacтичeн cпaд oт 55% нa пoĸyпĸo-пpoдaжбитe нa нeдвижими имoти y...

Продължете да четете

Коронавирусът и пазара на офис площи

Голяма част от наемателите преосмислят или отлагат...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията