09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Малкото жилище – красиво като бижу и с голямо сърце

Малкото жилище – красиво като бижу и с голямо сърце

Тази седмица се вдъхнових от едно издание на „Наш дом“, посветено на малкото жилище. Прелиствайки страниците с „картинки“ се замислих колко много труд, въображение и креативност се крият зад тези на пръв поглед „картинки“. Стана ми интересно да ги анализирам, защото все повече в големите градове се залага на миниатюрното пространство като място за създаване на дом. 

Това, че жилището, в което живеете е с площ по – малко от 100 кв.м, не означава, че трябва да се чувствате като в общежитие. Всъщност, да се обзаведе малък апартамент е истинско предизвикателство. По – малките интериори ще тестват вашата креативност, познания за оптични илюзии и способността да използваме пространството ефективно от пода до тавана. Разбира се, не можете с магическа пръчка да разширите архитектурно апартамента си (освен ако не съборите стените на съседа си, което не ви препоръчвам). Но с малко пространствено планиране и правилния декор, можете да увеличите всеки квадратен сантиметър от пространството си, за да създадете пораснал дом, който заслужавате!

Основните правила, които трябва да следвате са прости, но ако си поиграете с тях като на пъзел, може да подредите впечатляващ интериор. От мен парченцата, от вас въображението. Да започваме!

В предишни статии съм споменавала колко е важна светлината и осветлението в интериора и колко много то променя облика му. Е, сега отново започвам с това, защото малкото жилище предполага и малко пространство на източника на естествена светлина. Това може да се компенсира с изкуствено осветление.

Централните източници на осветление е добре да бъдат допълнени от по – малки осветителни тела, подови лампи, настолни лампи, спот лампи с различна интензивност и обхват, LED ленти и всякакъв друг тип допълнително осветление.

Трябва да знаем, закупувайки си крушки за нашите светлинни източници, че дневната светлина най – много се доближава до студено бялото осветление от 5500 К. Докато по – приятната топла бяла светлина от 2700 до 3300 К намалява пространството, но вечер впечатлението за уют е по – важно от сетивните илюзии.

Подредбата по – светли предмети в  тъмните ъгли е друг похват за пространствено усещане. Огледалата в тъмните ъгълчета също са препоръчителни. Избягвайте завесите и щорите с тъмни цветове, завесите трябва да са леки.

И все пак светлината като влезе е важно върху каква повърхност ще се плъзне и с какво ще допринесе за простора и уюта. И тук стигаме до второто важно в уравнението, а именно цветовете. С тях може доста да си играем, но само ако спазваме следното:

 Ако имате нисък таван, може да го повдигнете чрез по – светъл тон, отколкото е цветът на стените. Ако искаме да придобием законно допълнителни илюзорни сантиметри е важно да знаем, че трябва  да ползваме студени нюанси, а за по – ефирен ефект избираме пастелни цветове.

Ако има някакви мотиви, то нека да са малки и по – скоро вертикални /в случай на нисък таван/. Хоризонтално направените ивици издуват тясно пространство.

В обобщение: студените, светли пастелни нюанси увеличават пространството чувствително, вертикалните текстури удължават стената. Хоризонталните ивици с различни цветове разширяват по – тясната стая. Ако ги съчетаем и с по – леките пастелни тонове на горното ниво ще я просветят и олекотят.

Преминаваме към пода. Ако хармонизирате цвета на подовото покритие със стената ще премахнете оптическите рамки и ще създадете усещане за простор. Богатите топли цветове, загряващите цветове са подходящи за аксесоари като абажури, малки мебели за сядане и домашен текстил.

До тук добре, повозихме се с детската количка на акумулаторни батерии, а сега нека се качим на нещо по – сериозно като за кат „А“. А на творческия си дух да отпуснем юздите и да препускаме като амазонки. Хе хе, не е чак толкова страшно, но е по – рисковано от това да боядисаме. Идва ред на мебелите, които или ще пречат, или ще помагат. Много е важно каква функция ще им облечем.

Започвам с най – важното… нека да не са от масивно дърво. Това би „натъжило“ и “натежало” в тонове на така просторното ни светло жилище. Разумно ще е да пожертваме една от стените за гардероб, извисяващ се до тавана. Добре би било да използваме и пространството над вратата. Това са места, които не попадат на нивото на очите ни, което ги прави почти невидими. Хоп, хоп, замахвам още един път с магическата пръчка и ако разполагаме с по – голям коридор можем да го обзаведем с целия този доминиращ гардероб, който ще ни спести място в помещението.

Погледнато от техническа страна, не забравяйте да проверите носещата способност на стената. И като става дума за безопасност, не монтирайте рафтове или шкафове, ако е възможно над леглото или дивана. Повечето хора не се чувстват комфортно под тях.

За тайните кътчета под леглото или дивана сме си говорили тук/, за това нека преминем към леки висящи шкафове, комбинирани с рафтове или отворени части на шкафовете. Разбира се отново залагаме на по – светлите нюанси. Лъскавите повърхности пък създават олекотено и по – светло впечатление.

За увеличителен ефект шкафът трябва да съответства на цвета на заобикалящия го декор и стила на другото оборудване. Въпреки че има важна функция за съхранение, не е нужно гардеробът да  изпъква в интериора.

Идва ред и на мебелите.. нека са многофункционални. Няма смисъл, ако разполагате с едно помещение за сън и дневна да претрупате с легло в единия ъгъл и с диван в другия. Обединената функция на разтегателния диван или падащото легло би направила помещението доста по – приветливо и то не само за вас, но и за вашите гости.

Освен сгъваемо/прибиращо се легло е добре и столовете да са сгъваеми. Ако проявите и малко фантазия, може да ги превърнете в прекрасен декор на стената.

А ако държите да не са сгъваеми, има прекрасни такива от фибро стъкло, които гарантират прозрачност. Масичката за кафе също може да е от няколко модула, които или да се появяват на принципа на изтегляне, или да са с възможност за прибиране един в друг/под друг/. Стъклените врати също пренасят светлина.

Кухня на малко квадратни метри.

На всяка домакиня й се иска да шета в просторна кухня, но не на всяка се пада този късмет. Да си представим, че имаме около 2 метра или дори по – малко за кухненски шкафове, и за да изстискаме проекта на кухнята си максимално, така че да извлечем максимум ползи, нека погледнем по – драматично и да вложим всичко от себе си. Това е като да трябва да се евакуираш от Коронавирус например и да вземеш само две торби. Свободната стена на кухнята в малко жилище обикновено заема кухненската линия. И мислейки драматично, трябва да се съсредоточим върху най –необходимото: мивка/обикновено „изяжда“ до 60 см. от дължината на плота/, керамични котлони /бих сложила двоен, който заема само 30 см. място. В долната част бих поставила  хладилник с фризер и фурна. И така се оказа, че мога да имам всички уреди от първа необходимост на площ от 1,8м. Разбира се, ако имам още едни 45 см. незабавно бих добавила и съдомиялна. Отгоре ще разположа аспиратор над котлоните, а цялото оставащо пространство ще обзаведа с шкафове за съхранение. Бих „разчистила“ и със сгъваема маса на стената, която би ми  служила и  за работен плот. А сега щрак с присти и добавям лъскава бяла /светла/ повърхност на вратичките на кухненския модул за разширено пространство.

Кухнята във всеки малък апартамент трябва да се направи компактна и същевременно удобна за работа. Смятам, че го постигнахме.

Ред е на спалнята.

В никакъв случай не трябва да е претрупана. Когато я обзавеждаме, трябва да мислим икономично. Представете си, че сте тръгнали на шопинг с определен бюджет, като целта е хем да сте удовлетворени от закупеното, хем да не ощетите бюджета си.

Така е и в обзавеждането на спалнята, тук пространството е бюджета, а постижението нищо да не ни смущава по време на нощната почивка е удовлетворението. Доминиращата характеристика винаги е леглото. Въпреки че може да се използва за съхранение на неща под него, имайте предвид, че това предотвратява циркулацията на въздуха и правилното отстраняване на влагата от леглото.

 Ако няма място за спалнята във вашия малък апартамент се връщаме на варианта с разтегателно легло или многофункционален диван с качествен матрак.

В малката спалня използваме всяка ниша за съхранение. Лампа в ъгъла, най – отдалечен от прозореца, допълва централното осветление. Поставяйки плъзгаща или сгъваема врата спестяваме от околното пространство. Белият таван винаги присъства във формулата за визуално увеличаване на стаята.

Пространство можем да увеличим и ако леглото е сгънато в гардероба.

 

Малката баня

За малката баня в малкото жилище се спирам на душ кабина, освен, ако самата баня не е голяма колкото една душ кабина. В малкото пространство спирането на пръските от вода е много важен момент. Понякога и душ кабината седи обемно, тогава може да се спрем на стъклен параван. Ако е отразителен, а не прозрачен може да ни добави и бонус оптическо пространство. Мивка и шкаф са задължителни, в шкафа биха се побрали доста неща. Ъгловите етажерки, сгъваемите релси за хавлии или радиатора за сушене в банята, спестяват място. В банята може да се монтира и пералня и сушилна машина една върху друга.

В обобщение: по обзавеждането на малкото жилище има значително по – малко разходи в сравнение с големи квадратури на жилищата. Това обаче не означава, че те са по – малко уютни.  Напротив, сгушената им атмосфера има притегателна сила, която е важна за всяко едно пространство, което се нарича ДОМ. Бъдете решителни, използвайте малките трикове и действайте!

Снимки: интернет

Сибила Калафатова

SK interior design

тел.: 0878 21 31 12

sibilakalafatova.com

Подобни публикации

Актуално: да поговорим за онлайн обслужването

Уважаеми клиенти, Ние, екипът на агенция за...

Продължете да четете

Не се лишавайте от природата, създайте екосистема вкъщи

Автор: Сибила Калафатова Навън с тихи стъпки идва...

Продължете да четете

Как ще се отрази коронавирусът на пазара на недвижими имоти

Коронавирусът няма как да не засегне и пазарът на...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията