09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Мраморът – безспорната класа

Мраморът – безспорната класа

От нашия интериорен дизайнер Сибила Калафатова

Независимо от всички тенденции в света на интериора, няма съмнение, че мраморът е един от неoспоримите първенци през последните няколко години, а както изглежда ще продължи да бъде актуален и през следващите.

Отдавна съм му хвърлила око като тема за блога ми и ето, че днес реших, че ще му дойде ред да го разгледаме по –  отблизо, този чудесен естествен материал за нашите домове.

Мрамор – предистория

Предпочитан още от римските времена, мраморът тогава е подчертавал домовете на богатите. Сега достъпен за всички, той набира популярност в интериорния свят главно под формата на мебели и аксесоари. Изключително чистият естествен външен вид и изящните шарки представляват визуален интерес за нашите домове, така че не е изненада, че продължава да е популярен избор и днес.

Луксозен, и нека си признаем, доста скъп материал, вие и аз реално е малко вероятно да облечем нашите бани, кухни или коридори от пода до тавана в него, но има редица начини да въведем този чудесен естествен материал в нашите домове. Първо обаче нека научим малко за мрамора и с какво трябва да се съобразим, преди да го изберем.

На таблото с плюсовете бих добавила следното:

Мраморът е изключително издръжлив материал. Римляните всъщност са използвали мрамор в Ефес, Турция, за да създадат великолепна мраморна улица, която се вижда и до днес. Мраморът се слави с дълголетие – просто погледнете архитектурата и статуите, които съществуват от стотици години насам! Друга негова положителна черта е екологичната му опция – без заместители, тъй като това е напълно естествен материал. Устойчив е на износване.

Към минусите можем да отбележим, че е доста тежък и когато го изберем за плотове например, трябва добре да съобразим каква ще бъде структурата под него, така че да поеме теглото му.

Същото важи и за стените и подовете. Това е материал, който изисква постоянни грижи. Лесно поема замърсявания и образува петна, защото е порест камък, който е податлив на оцветяване. Най – добрият съвет е да се импрегнира и да се следи всяко зацапване, което е препоръчително веднага да се почисти.

Полирането предоставя възможност по – лесно да се грижите за него по отношение на петна, но това го прави по – податлив на драскотини. Относно текстурата му трябва да имате в предвид, че визуално мраморът може да изглежда доста студен, така че може би искате да помислите за използването на акценти от него в домовете си, а да не е в големи мащаби.

Ако имате късмет да можете да си позволите да го използвате в по – големи дози, помислете за добавяне на топли метални отблясъци като златни акценти например. Това би добавило малко топлина.  Както и някои огледални елементи, които да добавят към въздуха на лукса и богатството, които мраморът излъчва щипка огън.

Използването на два различни вида мрамор или комбинацията му с друг материал, като дървото например, ще създаде повече визуален интерес към пространството.

За да създадете по – топла атмосфера, комбинирайте мрамора с контрастни текстури, като естествени гори и / или тъкани материали.

Ако не смятате да вложите мрамора в големи мащаби във вашия дом, може да помислите за аксесоари с мрамор или други интересни препратки.

Кухненски аксесоари

Тази модерна дъска за сервиране използва хладния бял мрамор, за да контрастира красиво с топло дърво. Освен това е чудесно, че това е етичен и екологичен избор.

Осветление

Може да е просто текстура на мрамор или тежка и красива основа в естествения му вид.

Може още повече да го “омекотим” като добавим присъствието му като принт върху меки аксесоари, като възглавнички или дори цял спален комплект.

Стълби, кухни, подове, картини, завивки …аксесоари и всякакви мраморни вълшебства ще освежат и разкрасят вашия любим дом.

Подобни публикации

Не се лишавайте от природата, създайте екосистема вкъщи

Автор: Сибила Калафатова Навън с тихи стъпки идва...

Продължете да четете

Какво да очакваме при цените на имоти през 2020 г.?

Появата на „вторичен пазар“ на имоти може да доведе...

Продължете да четете

Малкото жилище – красиво като бижу и с голямо сърце

Тази седмица се вдъхнових от едно издание на „Наш...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията