09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Над 60% от местата за настаняване смятат да продължат работата си, макар и с намален обем

Над 60% от местата за настаняване смятат да продължат работата си, макар и с намален обем

Хотелите по морето изпитват сериозни затруднения заради големия отлив на чуждестранни туристи, следствие от коронакризата. В МОЛ – те наематели и наемодатели се опитват да постигнат консенсус за наемите. Да видим какво е положението с бизнеса с местата за настаняване.

57.5% от анкетирани управители на места за настаняване през май смятат да предложат на клиентите алтернативен период за използване на направените резервации.

65.6% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 49.4% – на нощувката. Проучването е на НСИ и е направено през юни за събиране на информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната. То е трето по ред месечно анкетно проучване.

По отношение на наетия персонал 29.6% от ръководителите са предприели като мярка неплатен отпуск, следвана от освобождаване/съкращаване – 22.4%, и мярка “60/40” – 22.1%.

От платен отпуск са се възползвали 20.4% от мениджърите, а 11.3% са приложили дистанционна форма на работа или намаляване на възнагражденията на персонала. Тук трябва да отбележим, че все повече компании започват да търсят възможността „работа от вкъщи“.

През май 44.4% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 40.1% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 48.8% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат “до 50%” от разходите за дейността със собствени средства, 35.3% – няма да могат да се справят сами, а 15.5% от анкетираните посочват, че ще успеят напълно.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през май 63.8% от ръководителите на местата за настаняване смятат да продължат да работят макар и с намален обем, 16.8% очакват временно да преустановят дейността си, 15.9% очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение и едва 2.2% прогнозират да я прекратят.

Източници: dnes.bg, НСИ, Веселина Йорданова

Подобни публикации

Полезно. Различните кредити и кредитни карти

Кредитът може да означава много неща. От решение на...

Продължете да четете

Covid-19 намали наемните цени на жилища в София

Кризата с коронавируса удължава необходимия период...

Продължете да четете

Данъчна декларация за имоти вече може да се подава онлайн

Държавна агенция „Електронно управление“...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията