09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

На път към вашата мечтана кухня

На път към вашата мечтана кухня

Автор: Сибила Калафатова

Изборът на нова кухня е един от най – вълнуващите проекти, когато става въпрос за обновяване на дома. Освен, че това е сърцето на дома, защото събира семейството  за вкусно приключение.  Това е и онази част от дома, която е най – използваната от всяко домакинство. Затова освен от вдъхновение тази част се нуждае и от правилно планиране, така че да съчетава функционалност, комфорт, стил и изобилие от семейни преживявания.

   Проектът кухня може да бъде и най – скъпият, стресиращ и отнемащ време. От избора на правилния стил до намирането на дизайнер и съгласуването на оформлението и след това изпълнението. Колкото и да се изкушавате да влезете в шоурум и да изберете своя дизайн, жизненоважно е да отделите правилното време, за да прецените  какво наистина искате. Разбиването на процеса на няколко етапа от планиране до  управлението на всяка една стъпка ще улесни процеса. Мислете за това като за пътуване и дайте всяка емоция от себе си, за да стигнете до вашата желана дестинация.

Водопровод – осветление – отопление – ел. инсталация

Помислете за водопровод и отопление Ще използвате ли съществуваща водопровод за мивки и уреди или ще ви е необходима допълнителна тръбна работа? Ако планирате да включите в дизайна си кухненски остров, съдържащ мивка или други уреди, трябва да сте сигурни, че са поставени водопровод и електрозахранване преди полагането на подовата настилка. Нуждаете се и от проект на ел. инсталацията, за да сте сигурни, че там където искате да поставите вашите уреди, малки или големи ще има контакт. Важно е мивката да е в близост до съдомиална и пералня/ако имате такава включена в проетка си/. Освен удобство, това ще помогне да бъде водопроводът прост.

Подовото отопление е популярен избор за кухни, тъй като радиаторите могат да заемат ценно място. Ако сте избрали подово отопление, това ще трябва да бъде инсталирано преди полагане на кухненския под.

Обмислете опциите за осветление. Добре е системата да бъде доста гъвкава, така че да можете да регулирате зоните на вашата кухня независимо. Полезно е и вторичното осветление, като спот осветление над зоните за готвене и приготвяне. Помислете за своите задължителни изисквания.

Определяне на приоритети

Копнеете ли за лъскави плотове, остров, който да е вашият акцент или много шкафове за съхранение? Или има някои специфични уреди, които смятате, че ще улеснят живота ви в кухнята? Всеки обича да работи по свой собствен начин и всеки има различен списък с приоритети, така че е важно да си запишете още в началото, за да сте сигурни, че кухнята ви е съобразена с конкретните нужди на вашето семейство. Това също ще спести много време и проблеми, когато става въпрос за обсъждане на вашия проект с кухненски специалист.

Бъдете вдъхновени

Как искате вашата кухня да изглежда е, разбира се, много личен избор. Това, което наистина би ви помогнало е събиране на изображения на неща, които ви харесват. Аз например зная във всяка снимка, свалена от интернет какво ме е вдъхновило. Направете и вие папка на компютъра си, в която да събирате вашите вдъхновения или още по – забавно може да направите процеса още по-творчески като си направите табло със снимки и списък с повърхностите, материалите или аксесоарите, които сте виждали, които са в синхрон един с друг. Дори нещо толкова просто като хубава чиния, плочка, мебел или парче от плат може да бъде чудесна отправна точка за избора на тема или цветове. В този момент не се притеснявайте твърде много за разходите, просто се съсредоточете върху нещата, които ви вдъхновяват и скоро ще можете да идентифицирате стилове, към които сте привлечени.

Консултирайте се с дизайнер

За да получите абсолютния максимум от вашето пространство, приносът на професионален интериорен дизайнер може да се окаже безценен. Неговият опит ще ви предложат множество прости идеи – както и иновативни, които може би дори не сте обмисляли. Дизайнерите на вътрешни пространства също разполагат с актуални познания за продукти, приспособления, механизми и обкови. В крайна сметка те ще ви помогнат да сте сигурни, че новата ви кухня работи максимално ефективно. Представете си колко отпуск ще изтече в лутане, чертане, премисляне, проучване на цени, материали, механизми и т.н. Докато вие не нарушавате ежедневната си рутина дизайнерът е готов с всичко това, което вие му споделихте, че имате нужда. Проектът ви е завършен. Уверете се, че имате пълна оферта за шкафовете и монтажът им. Винаги проверявайте какво е включено в цената.

Определете бюджета си

 

Винаги бъдете честни относно бюджета си, за да може вашият дизайнер да ви помогне да решите къде да спестите и къде да инвестирате – дори и да нямате големи суми за харчене. Отворените рафтове са по евтини от затворените шкафове. Например когато капацитетът за съхранение на долното ниво е достатъчен това може да означава, че имате нужда от по – малко стенни шкафове, което спестява разходи. Лесно е да се замайвате, когато се сблъскате с богато лъскави уреди с безброй програми и функции, така че инвестирайте само в неща, които смятате, че наистина ще използвате. И не забравяйте да те инсталационните такси, както и самата кухня. И накрая, уверете се, че бюджетът ви включва 10-процентов фонд за действие в извънредни ситуации, за да покрие всички неочаквани допълнителни разходи.

Винаги трябва да стремите към най – качествените работни плотове, които можете да си позволите, тъй като те са един от най – експлатираните елементи на всяка кухня. Гранитните плотове и тези с плътни повърхности са добри инвестиции, тъй като са здрави, издръжливи и ще придадат на вашата кухня луксозен завършек.

На следващо място, уверете се, че шкафовете ви са с добро качество. Не се изкушавайте да използвате тънки и евтини плоскости за корпусната композиция, на вас ви изглеждат почти същите като скъпите, но те няма да издържат много дълго. Искайте поне 18 мм дебелина навсякъде – ако не и повече. Помислете за спестяване при вашия избор на врати. Не можем всички да си позволим богати дървени фурнири, така че защо да не пресъздадем един и същ вид с ламинат или покритие от PVC фолио? Това се предлага при фабрично пороизводство, което означава, че може да си поръчате вашите размери вратички, които да се запечатат с избран от вас цвят. Дори вратите с висок гланц се предлагат в различни ценови рамки в зависимост от това дали са обагрени или ламинирани. Докато всички те изглеждат еднакво, една обагрена кухня може да струва значително повече от еквивалента на ламината.

Сега, след като сте уточнили всичко се захващате с координация между водопроводчици, ел. техници и монтажници.

Добавете характер на вашето кухненско пространство чрез кореспондиращи си облицовки – съчетайте бар за бързо хранене с дървен плот със столове с дървени крака например, или тапицирайте седалките с плат, който се свързва с цвета на плота. Малките детайли, като дръжките на шкафовете, могат да направят голяма промяна и да преобразят целият проект.

Вместо да купувате всичко от един и същ доставчик, доставете обзавеждане и аксесоари от различни места и смесете нещата, за да създадете индивидуален облик. Необичайни предмети, събрани по време на вашите пътувания или великолепни вфъхновяващи находки, всичко това ще ви помогне да създадете по – домашна и характерна среда. Защо вашата кухня да не ви води всеки път, когато влезете в нея на онова ваше пътуване, където се чувствахте спокойни и щастливи…

Снимки: Pinterest

Сибила Калафатова

SK interior design

Подобни публикации

Не се лишавайте от природата, създайте екосистема вкъщи

Автор: Сибила Калафатова Навън с тихи стъпки идва...

Продължете да четете

Малкото жилище – красиво като бижу и с голямо сърце

Тази седмица се вдъхнових от едно издание на „Наш...

Продължете да четете

Вдъхновенията на “Terrazzo”

Автор: Сибила Калафатова   Добро утро в...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията