09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Не се лишавайте от природата, създайте екосистема вкъщи

Не се лишавайте от природата, създайте екосистема вкъщи

Автор: Сибила Калафатова

Навън с тихи стъпки идва пролетта, но цветната гама на природата все още липсва, скоро пробуждането й ще ни облее с цветни багри, но на мен незабавно ми се иска да си припомня тази красота. Имайки в предвид, че мрачните цветове на зимата присъстват горе – долу през половината от годината, ме накара да се замисля как мога да си доставям тази свежа глъдка въздух и пейзаж през останалата част. А и ето, че настанаха и други времена, в който това докосване е най – ценния дар. Днес денят е прекрасен, слънчицето тихичко ни напомня колко много щастие се крие под него, а аз грабвам чифт ръкавици, малка кофичка и тръгвам сред природата да събирам “съкровища”. След това ще пренеса тези “неземни природни богатства” на безопасно място вкъщи и ще създам лично творчество. Ще оцапам ръцете си, заравяйки ги в пръстта, създавайки мини – кътче от природата, което да ме води през студените зимни и пандемични дни на топло пътешествие. Представям си го като появил се оазис насред дневната ми. Ето го и кътчето – терариум. Повдигам капака и вдишвам.

Терариумите биват два вида: отворен тип и затворен. Те позволяват отглеждането на растения на места, които не са много благоприятни. Това са места като сухото ви работно пространство при ниска осветеност, или холът ви с еднакво недостиг на влага. Затвореният терариум се превръща в биосфера, където влажността е повишена, растенията се самополиват, а мини екосистемата работи като на автопилот. По този начин градинският дизайн влиза в играта, макар и в драстично намален пейзаж.

ЕТО НЯКОИ СЪВЕТИ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ:

Намерете подходящ контейнер

Нека той да бъде стъклен и прозрачен. Той може да е „безработна“ ваза, буркан за консервиране, аптекарски буркан, купа за бонбони, буркан за бисквитки или каквото и да е – почти всичко работи. Ако можете да напъхате ръцете си в устата му, това ще е вашия терариум. Капакът осигурява на околната среда по – ниска поддръжка. Но дори и контейнерът да не е с капак, винаги можете да го покриете със стъклена чиния или да оставите контейнера отворен и да го проверявате за влага по – често.

Изберете подходящи растения

За терариумите със затворен връх растенията трябва да са компактни, влаголюбиви и ниско осветени. Добър избор са мъховете и папратите, както и орхидеите, бромелиите и много други лесно достъпни стайни растения. Избягвайте растенията, които предпочитат ярка светлина и ниска влажност – кактуси, сукуленти и повечето билки – тези видове растения живеят добре в терариум с отворен връх.

Използвайте правилните инструменти

Когато работите в малко пространство с ограничен достъп, помага да имате инструменти, които са точно подходящия размер за работата. Такъв набор от инструменти може да закупите или да си осигурите с подръчни средства.

Поставете основата

Добавете малки камъчета за основния слой, за да помогнете на дренажа. Отгоре намажете с тънък слой въглен, за да абсорбирате излишната влага и да намалите бактериите и миризмите.

Добавете почвата за саксийни растения

За среда за засаждане изберете лека, хумусно – почвена смес за саксия. Добавете достатъчно почва, за да покриете корените на растенията.

Засадете вашите растения.

Закрепете растенията, когато ги засадите, точно както бихте направили в градинското легло и поливайте терариума си много леко след засаждането. Затворете го и наблюдавайте как биосферата се задейства в действие.

Бъдете креативни.

Нека тези творчески сокове текат при проектирането на терариума ви. Смесете текстури, добавете малки камъчета/предлагат се в най – разнообразни цветове/, създайте вашата история, добавяйки фигурки, които да ви напомнят за любим момент. Помислете за цвят, помислете за баланса и разгърнете своя вътрешен ландшафт архитект.

Намерете правилното място.

Поставете терариума си на непряка светлина. От вас зависят климатичните условия в него, вие сте твореца. Директното слънце може да „свари“ вашият малък свят.

Дръжте го чист.

Премахнете незабавно всички мъртви или увехнали листа, за да поддържате екосистемата си здрава.

Получавайте малко свеж въздух.

На всеки 12 – 15 или повече дни давайте на терариума малко свеж въздух. Отворете капака за половин ден, след което го затворете отново. Ако след затваряне не се появи конденз, добавете много малко количество вода. Вече си имате собствена био система!

Забавно е, креативно е и може да промени вашия свят.

Сибила Калафатова

SK interior design

Подобни публикации

Да си изберем картини за дома

Декорация за стена с картини Именно картините са...

Продължете да четете

Приказните истории на старите софийски къщи

660 са историите на знатните български фамилии на...

Продължете да четете

Диванът в хола – при нас е до стената, а в Западна Европа по средата на стаята

Когато обзавеждаме дома си, най – вече хола, често...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията