09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Пердета или щори? Всичко зависи от вкуса

Пердета или щори? Всичко зависи от вкуса

Този избор обикновено идва на метри преди финала на големия ремонт, когато повечето хора искат „просто да приключат“. За да направим задачата по-лесна набързо ще ви преведем през основните неща, които трябва да знаете за щорите и пердетата.

Според повечето хора пердетата създават усещане за домашен уют и топлина, за разлика от щорите, които са по-подходящи за офиси и обществени сгради. Според нас обаче всичко е въпрос на стил – пердетата се връзват повече с  традиционния стил, докато щорите са по-подходящи за модерни жилища.

Както пердетата, така и щорите изискват известно количество монтажна работа, която зависи от конкретния модел – така че по този критерий не може да излъчим победител. Що се отнася до поддръжката, обаче,  определено пердетата излизат няколко гърди пред щорите – просто сваляте, перете и пак окачвате. При щорите почистването е различно в зависимост от съответния тип, но при всички случаи е по-трудоемко.

Функционалността както на щорите, така и на пердетата, зависи от плътността и типа на материала, от който са изработени – за пълно блокиране на слънчевата светлина изберете плътни материи тип blackout, които спират на 100% светлината – идеални за тези, които обичат да си поспиват дълго след изгрева на слънцето. Ако това не е приоритет за вас, изберете по-ефирни материи, които ще омекотят светлината и в същото време ще ви осигурят нужното уединение.

Ако сте решили да заложите на щори, но се колебаете за модела вземете под внимание големината на прозореца. За по-големите прозорци във всекидневните помещения са подходящи вертикалните щори. Те са лесни за експлоатация и само с няколко движения ви позволяват да контролирате количеството светлина в помещението.

За малки прозорци са препоръчителни хоризонтални щори или щори роло, които също дават много добър контрол върху светлината, осигуряват уединение, а някои от тях дори регулират температурата в помещението, спирайки  изцяло достъпа на слънчева светлина.

Щорите, които ще намерите при нас са изработени от различни материали – имаме алуминиеви, пластмасови, текстилни и дори бамбукови,  в различни цветове и размери, така че да се впишат във всеки стил.

Пердетата изискват поставяне на корниз или корниз шина. На практика и двете вършат едно и също – разлика има в начина на окачване – при шината пердето се захваща за кукички, които се движат по нея, докато при корниза пердето може да се захване по няколко различни начина – чрез халки, специално пришити ушенца  и т.н.

И корниза и шината идват в два варианта – единичен и двоен,  в зависимост от това дали ще слагате едно или две пердета. При втория вариант обикновено едното перде е прозрачно, а другото плътно, което ви дава повече опции за контролиране на светлината и уединението.

Шината може да се боядиса в цвета на стената зад нея, така че практически да се слее с нея – този вариант е идеален за тези, които са избрали пердета за жилище с изчистен силует.

При корнизите се търси по-силен визуален ефект – те са акцент, който подчертава стила и визията на помещението. Така например дървените корнизи пасват идеално на помещения в рустикален стил, докато металните ще стоят добре в жилища със съвременен и дори луксозен стил.

На ширина пердето трябва да е с поне 30-40 см по-голямо от прозореца, но ако искате да изглежда по-богато може да добавите някой и друг сантиметър отгоре. Относно дължината според нас е най-добре да стига до пода на стаята – това създава приятно усещане за висок таван.

Колкото по-тежки са завесите, толкова по-дебели корнизи трябва да изберете. Относно дължината на корниза – вземете размера на прозореца и добавете 15-20 см.

Ако сме успели да ви ориентираме, предлагаме да посетите нашите страници с щори или пердета и корнизи, за да си харесате и модел.

Източник: Praktis.bg

Подобни публикации

Не толкова известни места за декорация

Ако постоянно сте в търсене на начин да направите...

Продължете да четете

Използвайте цветен камък в интериора

Естественият камък е най-добрият начин да добавите...

Продължете да четете

Декоративен камък вкъщи – няма да сбъркате

Декоративният камък е предпочитан заради своята...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията