09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Перфектно осветление за дома

Перфектно осветление за дома

Осветлението в дома не е просто необходимост, много повече е. То е един от основните фактори, които определят цялостната атмосфера в жилището и има способността да определя настроението на обитателите.

Играта на светлини и сенки може да преобърне цялостната представа, по която възприемате дадено пространство и определено си струва да инвестирате време в планирането на светлината. Дигиталното списание и онлайн магазин GRANDecor са подготвили кратки съвети за перфектно осветление във всеки дом, които и ние ви представяме.

  • За да си гарантирате добър резултат при обзавеждане на жилището, то осветлението е едно от първите неща, за които да помислите. Причината за това е, че осветителните тела се свързват на отделни кръгове към електрическата мрежа и майсторите трябва да предвидят къде да поставят изводи за тях преди да измажат и боядисат стените и таваните. Важно е да се знае, че осветлението не е козметична задача по интериора – по – добре да планирате, отколкото после да криете кабели.
  • обърнете внимание на размера и предназначението на помещенията. Стаите с различна големина имат нужда от различна по сила светлина, както и различен брой осветителни тела. За помещения над 10 кв. м. е добре да предвидите повече осветителни тела, за да има повече светлина, която пък от своя страна създава простор в стаята. За части като кухненския плот, бюрото, къта за четене, планирайте насочено осветление. Това могат да бъдат луни, лед лента, лампион, настолна лампа.Зоните за почивка като диван, кресло, спалня е добре да бъдат осветени от разпръсната и в най – добрия случай регулируема светлина, например от полилей, плафон или аплици. Полилеите са най – подходящи за високи тавани, а за ниски заложете на плафон.
  • Определете правилно размера на осветителните тела. Често срещана грешка в избора на осветителни тела е те да не бъдат съразмерни спрямо обема на помещението или предметите/мебелите, които желаете да осветите. Например за хол от 20 – 25 кв. м. осветително тяло с диаметър 40 см. би осигурило достатъчно светлина, без да нарушава визуално обема на стаята. Ако пък желаете да осветите трапезна маса например, можете да се спрете на един източник на светлина с диаметър 1/2 от тясната страна на масата.
  • Съобразете се с цветовете в интериора. За да определите правилно силата и броя на осветителните тела, трябва да ги съобразите с останалата част от интериора. По – светлите цветове, както и гланцираните или огледални повърхности отразяват светлината, докато тъмните и/или матови стени и мебели я поглъщат. В зависимост от стила на обзавеждане и цветовата гама, които сте избрали, трябва да подберете и осветлението.
  • Всяка част от интериора заслужава да попадне “под светлината на прожекторите”. Помислете как помещенията се разделят визуално на отделни секции спрямо начина на употреба и осигурете отделен светлинен източник за всяка зона. Например LED лента над кухненския плот и луни над кухненския остров, полилей над трапезната маса, лампион до креслото за четене, настолна лампа на бюрото или скрина. Разнообразието от осветителни тела осигурява достатъчно светлинен поток именно там, където е нужен и придава атмосфера на дома.
  • Правилното осветление може да бъде пълен релакс. Например, прибирате се от работа, вечеряте – тогава е хубаво масата ви да е осветена; искате да си починете – гасите осветлението на тавана и оставяте само това по стените и мебелите.
  • Осветление на тавана: то може да бъде няколко вида – вградени луни, полилей и плафони или скрито осветление на LED лента или кабел, типично за окачените тавани. Препоръчваме комбинация от два или три вида осветление на отделен токов кръг, което ще ви осигури различни опции според желанието ви.
  • Осветлението на стените. Тук говорим за аплиците, много практични осветителни тела. Аплиците създават много нежна и мека светлина, подходяща за всяко помещение в дома. Дизайнът на някои от тях е направен така, че да хвърлят различни сенки и форми по стените, а също и да акцентират определени предмети. Често се използват в спалнята, защото създават отпускаща атмосфера и понякога заместват класическите нощни лампи.
  • Когато става въпрос за осветление на мебелите, сигурно първото, което ни идва на ум са настолните лампи. Но тук ще обърнем повече внимание на LED осветлението, което подчертава мебелите у дома. LED лентите, които се използват от мебелистите, имат свойството да правят мебелите да изглеждат така, сякаш се носят във въздуха. Често се използват, за да осветят долния пласт на кухненските шкафове или кухненския остров, или пък да акцентират холната секция или витрина. Особено подходящи са за вграждане в базата на спалнята, тъй като създават нежна и романтична атмосфера.
  • Използвайте осветлението като декорация. Бъдете смели и дръзки в избора на осветителни тела и не се страхувайте да ги използвате като основен акцент в декорацията на дома. Възползвайте се от огромния избор на цветове, форми и материали.

Източник: GRANDecor, Economic.bg

Image: Pixabay

Подобни публикации

Софийски аристократични къщи: домът на Георги Лазаров

Неделя е ден за разтуха, раздумка и разбира се - за...

Продължете да четете

Гардеробът в спалнята-нужен и практичен

Всеки човек се нуждае от пространство, за да живее...

Продължете да четете

Пердета или щори? Всичко зависи от вкуса

Този избор обикновено идва на метри преди финала на...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията