09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Подготовка за зимата – реорганизация на дома

Подготовка за зимата – реорганизация на дома

Есента е тук в пълният си блясък. Освен красотата, която носи в себе, тя ни напомня, че настъпва промяна. Тази промяна настъпва и в организацията на подредбата на домът ни. Освен гардероба, който се нуждае от тотално пренареждане, трябва да обърнем внимание и на друго пространство – кухнята.

 Тя е известна като сърцето на дома. Това е мястото, където се събираме да ядем, готвим, забавляваме и прекарваме време с приятели и семейство. В резултат на това кухнята може да се превърне в една от най-трудните стаи за организиране и поддържане на чистота. В този преходен сезон трябва да организираме домът си така, че да се отървем от до сега ежедневно използвание предмети и зазимявайки ги и да дадем пространство на тези, които ще са ни от необходимост през следващият сезон. Ще отделя специално внимание на кухнята и складовите помещения, предполагайки, че и вие като мен обичате домашно приготвените зимнини, на които трябва да отделим място и внимание.

За това нека започнем с почистването и подреждането на кухнята.

 Опитайте някои от тези съвети и спестяване на време, за да организирате кухнята си и да опростите живота си.

     Плотове

  • Почистете плотовете си и премахвайте всеки предмет или уред, който не използвате поне веднъж седмично.
  • Дръжте готварски книги до минимум и съхранявайте тези, които не използвате редовно. Нов сезон, нов избор на блюдо. А най – добре ги поставете в домашната библиотека, за да освободите място в кухнята.
  • Саксии / тигани / контейнери: Ако сте имали декорация от сезонно цъфтящи цветя в саксия, то е време да я замените със сезонна такава. Това важи и за саксиите с подправки, които трябва да освежим.
  • Съхранявайте тенджери и тигани в шкаф под или до печката за лесен достъп.
  • Поставете листа за печене, тигани, тигани за пица и др. в шкаф под или до фурната. Можете да използвате стелаж, за да подредите листа за печене по размер и тези, които се използват най – често.
  • Помислете за окачване на тенджери и тигани на стена, за да увеличите максимално шкафа и пространството за съхранение.

Килерче:

  • Дори да се отбиваме за миг в килера ще ни бъде доста по – приятен престоя там, ако той е подреден и уютен.
  • Съхранявайте всеки артикул, така че да е лесно удобен и видим.
  • Групирайте консервирани продукти заедно и подредете така, че етикетите им да се виждат лесно.
  • Изхвърлете консервите и бурканите, които са изминали сроковете им за годност или са на повече от година.
  • Поставете макаронени изделия, зърнени храни, ориз и други изсушени храни в етикетирани пластмасови съдове за съхранение.
  • Съхранявайте гравиращи пакети, пакети за подправки и др. В малка, прозрачна пластмасова вана за лесен достъп.
  • Ако е възможно, съхранявайте най – често използваните предмети на нивото на очите.
  • Изберете долен рафт за съхранение за да поставете всички салфетки, кърпи и чинии заедно.
  • Съхранявайте тежки предмети на пода или на долния рафт.
  • Ако имате допълнително пространство за стена, помислете за закачане на куки за съхранение.
  • Закупете удобни за спестяване на място здрави кутии и кошници за лук, чесън и картофи.
  • Ако имате деца в училищна възраст, създайте лавичка за закуски от одобрени от родителите лакомства.

Хладилник:

  • Определете рафтовете във вашия хладилник за конкретни вещи. Например, използвайте горния си рафт за напитки, долния си рафт за остатъци, рафт за млечни продукти – сирене, мляко, кашкавал.
  • поставете продуктите от зеленчуци и плодове в чекмеджето си и поставете подправки във вратата на хладилника.
  • Делегирайте един ден от седмицата, за да изхвърляте стари храни. Помислете да почистите хладилника си в същия ден, в който отидете в магазина за хранителни стоки. Тъй като ще добавяте нови елементи в хладилника си, е чудесно време да изхвърлите стара храна, за да направите място. 

Подправки:

  • Организирайте подправките върху стелажа за подправки и поставете използваните най – често в предния ред.
  • Ако имате плитка чекмедже близо до печката, помислете да поставите там всичките си малки буркани за подправки. Поставете ги с етикет отстрани, така че да е лесно да ги видите всички наведнъж.
  • Повечето сушени подправки губят аромата си за шест месеца. Изхвърлете подправките, които са по – стари от шест месеца или вече не ги използвате. За да следите свежестта на подправките, напишете датата на отварянето им с маркер.

Разни:

  • Обмислете продуктите за рециклиране, за да помогнете за организирането на вашата кухня. Можете да поставяте етикети на кутии за обувки и да ги използвате за съхранение на артикули, бушачка на чушки и ябълки, орехотрошачка, свещи, аксесоари за уреда и др. 
  • Квадратните контейнери заемат по  -малко място и се побират по – ефективно на рафтовете от кръгли.
  • Поставете куки във вратата на шкафа, за да окачите съдовете за готвене. Това ще помогне за изчистване на пространството на чекмеджетата.
  • Ако имате деца в училищна възраст или някой, който носи обяда си на работа, създайте зона във вашата кухня за приготвяне на обяд. Запасете го с кутии за обяд и / или кафяви торбички, пластмасови опаковки / торбички, термос, четвъртинки и малки контейнери.
  • Съхранявайте торби за боклук в близост или до дъното на кошчето за лесно смяна.

     Използвайки някои или всички тези съвети, можете да сте на път към по – организирана кухня. 

Снимки и текст: Сибила Калафатова

Подобни публикации

Ще се влюбите в мансардата

Ако сте решили да преобразите мансардата си, вие...

Продължете да четете

Да посрещнем Коледа в естествена премяна

Автор: Сибила Калафатова, интериорен дизайнер За мен...

Продължете да четете

Геометрия + цвят = нов интериорен облик

Автор: Сибила Калафатова, интериорен дизайнер Какво...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията