09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Полезно. Различните кредити и кредитни карти

Полезно. Различните кредити и кредитни карти

Кредитът може да означава много неща. От решение на временни финансови затруднения, и начин за удовлетворяване на нуждите, които не могат да бъдат покрити с наличните собствени средства, до възможност за създаване на удобства в дома или предприемане на луксозно пътешествие; може да бъде и закупуване на собствен дом, и средство за оцеляване или лечение в трудни моменти.

Независимо от причината, довела ни до необходимостта да изтеглим кредит, от съществено значение е да познаваме пазара и да се насочим към най-подходящия за нас в конкретния случай. За да се ориентираме в разнообразието от кредитни продукти и да изберем онзи, който ще удовлетвори нуждите ни, без да претовари семейния ни бюджет, е необходимо да познаваме видовете кредити, техните предимства и недостатъци, както и разликите между тях.

За да преценим доколко изгоден е даден кредит, е нужно разбиране не толкова на лихвените проценти, колкото на годишния процент на разходите по кредита. ГПР ни разкрива действителното оскъпяване на всеки заем и доколко изгоден е той. Взимайки предвид само лихвените проценти, може да останем подведени и да изтеглим заем с ниска лихва, но с високи такси и комисионни, който в крайна сметка да се окаже по-скъп от кредит с по-висок лихвен процент. Финансовите институции са задължени да обявяват ГПР, което улеснява ориентирането ни в морето от предложения. А какви видове кредити има и как да изберем подходящия?

Потребителски кредит

Изгоден и удобен кредитен продукт с поносим ГПР и сравнително дълъг период на изплащане. Процедурата по отпускане е значително опростена, но все пак са нужни време за кандидатстване и търпение до получаване на одобрение и отпускане на сумата. Подходящ е за покупка на големи и скъпи вещи, лек автомобил, ремонт, обзавеждане. Не е приложим за удовлетворяване на спешни финансови нужди, тъй като изисква време, както и не е препоръчителен за покупка на имот – твърде скъп е за тази цел. Ако се нуждаете от собствен дом, доста по-изгоден, по-подходящ и дългосрочен е друг вид кредит – ипотечният.

Ипотечен кредит

Най-подходящият кредит при покупка на имот, много по-изгоден и с по-ниско ГПР от потребителския. Отпусканите суми са по-големи и за по-дълъг период. Имайки предвид, че ще изплащате този кредит десетки години, внимателно подходете към офертите и предложенията от различните финансови институции. Изберете най-изгодното от доверен партньор. Предвид дългосрочността на заема и половин процент разлика (или дори по-малка) в ГПР се равнява на 5-цифрена сума. Заслужава си да отделите време и да проучите всички оферти, преди да вземете решение. При ипотечния кредит е важно да имате предвид и високите първоначални разходи за оценка и прехвърляне на имота, както и че е възможно да не получите цялата сума, за която кандидатствате, а да е необходимо самоучастие, което важи с пълна сила, ако имате непогасени потребителски кредити към момента, в който кандидатствате за ипотечен такъв.

“Бърз кредит онлайн”

Ако се нуждаете спешно от малка до средна сума за кратък период и нямате възможност да изчаквате дълги процедури по одобрение и отпускане на средствата, то най-подходящ за вас е бързият кредит. Този продукт, отпускан от небанкови финансови институции, покрива внезапно възникнали и неотложни нужни, удобен е за попълване на дупки в бюджета до заплата. Кандидатстването за онлайн кредит е максимално опростено, липсва изискване за поръчители, а получаването на средствата е до часове. Не е подходящ за дългосрочно решение на финансови затруднения и проблеми поради по-високата си лихва. Явява се и като единствено решение за хора с недобро кредитно досие и за тези, които не могат да докажат своя доход.

Стоки на изплащане

Този вид кредит използваме често в ежедневието си. Огромен процент от домакинствата имат повече от една покупка на изплащане – техника, обзавеждане. Подходящ е за потребители, които не могат да си позволят закупуване на стоката в брой. Важно е да се избира изплащане с ползване на кредитни инструменти, които не оскъпяват самата стока.

Внимателно с кредитните карти

Удобни, компактни, бързи. Те са спасение в неочаквани моменти. Но лихвите при тях са високи, а попадането в кредитна спирала – често и неусетно.

Написано с помощта на Dnes.bg

Image: Pixabay.com

Подобни публикации

Ръст в ипотечните кредити и цените на имоти

Пандемията намали, но не успя да срине пазара на...

Продължете да четете

Кафенета, ресторанти, фитнес зали – на пазара заради кризата

Затруднено е положението на пазара на бизнес имотите,...

Продължете да четете

Сериозен ръст на търсенето на селски имоти от млади хора

Пoвишеното търсене на селски имоти раздвижи пазара на...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията