09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Почиствайте често тези вещи

Почиствайте често тези вещи

Има хора, които обичат да им е чисто и при най-малкото петно са готови да извадят препарата, за да направят всичко отново безупречно. Но има и други, които не са толкова придирчиви (или нямат време) и не се притесняват от малките подробности. Тайната на чистотата се крие в честотата, с която поддържаме реда около  нас. По този начин си формираме навици, които ни помагат да организираме времето си.

Ето списък с предмети, които трябва да почистваме по-често, в противен случай бихме могли да изложим здравето си на риск.

  1. Дъски за рязане

Наясно сме, че дъските за рязане са задължителни във всяка отделна кухня. Ако обаче не бъдат почистени внимателно, те могат да изложат здравето на семейството под риск, заради бактериите, които събират. Препоръчително е да имате различни видове дъски за рязане, които да използвате един на определена група храни.

Всички те трябва да се почистват с антибактериален препарат и гореща вода, след като ги използвате, за да отстраните остатъците от храна, които биха могли да замърсят друга храна. Също така е важно да ги изсушите много добре, за да избегнете влага, която благоприятства разпространението на микроорганизми.

  1. Дървени прибори

Дървото е много порест материал, който позволява да се абсорбират много вещества и това включва, разбира се, остатъци от храна и влага. Поради тези причини приборите от дърво трябва да се  почистват веднага след използването им, преди дървото да поеме остатъците от храна. Трябва също да се погрижите да ги изсушите много добре, преди да ги съхранявате, тъй като това ще предотврати последващото замърсяване на храната и разпространението на бактерии.

  1. Тоалетна и пода до нея

Банята и по-точно тоалетната е място, което е пълно с бактерии, наречени Escherichia coli , известни с причиняването на инфекции. За съжаление Е. coli може да има дори на около 2 метра от тоалетната и мивката. Така че, най-малкото се препоръчва да правите ежеседмично дълбоко почистване.

  1. Завеса за душа

Мухълът е основният враг, който няма място в нито една стая. Влажността, лошата вентилация и температурните промени са причина да се натрупва в банята, а областта около завесата за душ е най-уязвима. Затова я почиствайте след всяка употреба.

  1. Кърпи

Всички кърпи, особено тези, които използвате след душ, съдържат много бактерии, пот и мъртва кожа. Ако на всичкото отгоре не изсъхват напълно след всяка употреба, те могат да се превърнат в перфектната среда за микроби. Ето защо е ярко препоръчително да сменяте кърпите на всеки 2 дни и да ги перете на висока температура.

  1. Чаршафи

Чаршафите абсорбират пот и телесни течности, отделяни от кожата по време на сън. Не само това, но те улавят и част от праха, който се носи в стаята. Това е идеалният микс за поява на пърхот и акне. Смяната и прането на чаршафите ви веднъж седмично е най-ефективният начин да поддържате леглото чисто и без микроорганизми.

  1. Кухненски кърпи и гъби

Обикновено в местата , където се съхранява или приготвя храна, има повече бактерии и замърсявания, отколкото на други места в дома. Това може да изглежда странно, но според изследвания повече от 75% от гъбите и кърпите могат да съдържат следи салмонела и Е – коли.

Достатъчно е само да накиснете гъбите във вряща вода за около 2 минути или да ги поставите в микровълновата за 2 минути.

 Източник: www.idei.bg

Подобни публикации

Полезни съвети за почистване на повърхности

Няколко съвета за стъклокерамичните плотове/котлони,...

Продължете да четете

Изненади в кухнята: специалитетът на Люксембург

Националната кухня на Люксембург събира в себе си...

Продължете да четете

Започнете деня с усмивка

Всички сме чували за важността на усмивката всеки ден....

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията