09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

По-евтиното жилище накрая излиза скъпо

По-евтиното жилище накрая излиза скъпо

Подвеждащи оферти за различни имоти и капаните, в които може да попадне клиентът.

Един полезен анализ на колеги от Dnes.bg и Monitor.

Оферти за евтини жилища “висят” от години в сайтовете за обяви. Атрактивните цени обаче крият рискове – това са апартаменти в кооперации “на зелено” на фалирали строители или в стари блокове с подкопани основи, коментираха брокери.

За проблемите не е обяснено, обикновено те стават ясни при посещенията на кандидат – купувачите.

На пазара на имоти през изминалата година има голям отлив на купувачи, коментират представители на няколко големи агенции за недвижими имоти.

Купувачите обаче все по-често се насочват към по-скъпи имоти – ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища. Сегашните купувачи са най-често млади семейства, които търсят имот за живеене, повечето – за първи дом. И те имат много нараснали изисквания. Затова първото нещо, което питат, е на колко години е жилището. Ако годините на построяване са повече от 20, има серия от въпроси от купувачите – щранговете за подмяна ли са и поставяна ли е изолация.

Но не това е големият проблем при старите жилища.

На пазара се предлагат жилища в имоти със сериозни дефекти, датиращи от години. Пример е обява на тристаен апартамент в един от западните квартали, недалеч от центъра на столицата, което изглежда скоро ремонтирано, обзаведено и на удобно разстояние от метростанция. Цената му е с една четвърт по-ниска от пазарната и това е първата сигнална лампа за бъдещите купувачи.

Проверка на място показва, че блокът може всеки момент да рухне. Сградата, строена през 40-те години на миналия век, вече има големи процепи и е опасна за живеещите в нея. Публикации в медии разказват, че преди 8 години общината прави предписание за ремонт на покрива и улуците, както и отводняване. Собствениците на жилища обаче не предприемат никакви мерки. Те не изпълняват нищо от препоръките, не си оправят покрива и не отводняват. При дъждовно време водата отива в плитките основи и ги подкопава. Такива блокове с гредоред има още 7 в квартала. Дори да купите подобно жилище, допълнителните средства за ремонт на сградата може да достигнат до няколко хиляди лева на собственик, коментираха от голяма строителна фирма.

При предпочитаните по-нови жилища на ниски цени е възможно да срещнете започнато, но незавършено строителство. Ниска продажна цена сега означава заплащане до една десета повече от стойността на имота по-късно, когато се издаде Акт 16. Зад такива имоти най-често прозират проблеми с терените, фалити на строители и други неразбории.

Те може да ви струват скъпо, особено ако се търси жилище за живеене, а не за инвестиция. В краен квартал на София в момента се продава двустаен апартамент с 40 на сто намаление. По-ниската цена не е гаранция за качество.

Подобни публикации

Приказните истории на старите софийски къщи

660 са историите на знатните български фамилии на...

Продължете да четете

Жилищните кредити отбелязват ръст въпреки Ковид-кризата

Купуват къщи край големите градове, за година...

Продължете да четете

Къща или апартамент? Вечната дилема, особено в София

Къща или апартамент? Дилема, пред която са поставени...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията