09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Пригответе си по-здравословни козунаци

Пригответе си по-здравословни козунаци

 Хапвали ли сте козунаци с подсладител? Ако не сте, сега е времето да опитате. Те не само са по-здравословни, но и неописуемо по-вкусни.

Необходими продукти

1 яйце, без 1 ч.л. от жълтъка
50 мл нискомаслено топло мляко
100 мл топла вода
15 г мая – суха или жива
30 мл олио
1 и 1/2 с.л. течен подсладител
400 г типово брашно + 200 г за доомесване
по 2-3 капки есенция ром и ванилия
кора от лимон (по желание)
За омесване:
50 мл олио
За намазване:
1 ч.л. топла вода
2 капки течен подсладител
1 ч.л. жълтък
За поръсване:
мюсли, овесени ядки, лимонова кора и др.

Начин на приготвянe

От изброените продукти се омесва немного меко тесто. Като попие необходимото брашно, полученото тесто се разстила като питка. Ръцете се топят в олиото за омесване и тестото се меси, докато омекне и стане гладко. Козунакът (козунаците) се оплита, като тестото се разделя на две и всяка половина – съответно на по три плитки с диаметър около 2 см.

Сплетените козунаци се поставят в отделни форми, предварително намазнени и поръсени с брашно, и се оставят да втасат. Щом утроят обема си, се намазват с подсладения жълтък и се поръсват с мюсли, овесени ядки, лимонова кора и др. Пекат се на 150-180 градуса, като първите 20 минути фурната не се отваря. След това се наблюдават и се изпичат до желаната степен. Фурната се изключва и се оставят вътре за кратко, пак под наблюдение.

После капакът се отваря и така се оставят да изстинат.

Пожелаваме ви един вкусен Великден!

 

Подобни публикации

Започнете деня с усмивка

Всички сме чували за важността на усмивката всеки ден....

Продължете да четете

Бананови кексчета с шоколад

Една вкусна рецепта за почивните дни, бърза и лесна....

Продължете да четете

Чист и ароматен дом без токсини

Чист и ухаещ дом, изпълнен със светлина и уют. Всеки...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията