09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Разходка из аристократична София: къщата на Яблански

Разходка из аристократична София: къщата на Яблански

В предишна публикация за аристократичния дух на нашата красива столица ви разказахме за уникалната къща на д-р адвокат Хараламби Сърмаджиев, която днес е резиденция на турския посланик в Р България.

Днес ви каним да надникнем в една не по – малко спираща дъха постройка – къщата на бившият кмет на София Димитър Яблански. Величествената сграда се намира на бул. „Цар Освободител“ № 18, близо до Софийския университет.

Построена е през 1906 -1907 г. по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер. Неговата задачата е била да проектира за Яблански един малък дворец и архитектът се е справил блестящо – къщата има много рационално разпределение. Балконите, прозорците и еркерите са богато декорирани от австрийския дворцов скулптор Андреас Грайс.

Сградата е едно от най-добрите произведения на арх. Грюнангер. В архитектурно отношение е издържана в бароков стил с ренесансови елементи на украсата, а щукатурата в интериора е в стил рококо. Мансардният етаж играе важна роля в артистично-художественото оформление на сградата, разнообразено от балконски перила от ковано желязо и няколко скулптурни картуша с женски фигури. Мебелите и материалите са доставени специално от Виена.

След 9 септември 1944 г.  къщата е национализирана и до 1991 г. в нея се намира посолството на Китайска народна република. След 1991 г. е реституирана  на наследниците на Яблански, които я продават на Първа частна банка. През 1996 г. банката фалира и собствениците на сградата се сменят многократно. В началото на XXI век сградата е собственост на фирма „Драфт“ ЕООД. През 2003 г. арх. Драгомиров прави проект за собственика на „Драфт“, който предвижда надстрояване на къщата с 46-метрова сграда. Проектът е спрян от Столичния общински съвет.

Днес великолепната постройка е елитен клуб със специален достъп, а външният й вид от края на XIX век е запазен при реставрацията.

Къщата е паметник на културата от 1955 г.

Източници: www.obekti.bg, stroiinfo.com, Уикипедия

Подобни публикации

Тухла, панел, ЕПК – разликите в строителството

Имoтитe ca eднa oт нaй-гopeщитe инвecтициoнни тeми пpeз пocлeнитe...

Продължете да четете

Успокояващо зелено в детската стая

Детска стая със зелени акценти – това е възможно...

Продължете да четете

Добавете дървен елемент в банята

Когато мислим за банята, почти никога не се...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията