09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Разходка из аристократична София: къщата на Яблански

Разходка из аристократична София: къщата на Яблански

В предишна публикация за аристократичния дух на нашата красива столица ви разказахме за уникалната къща на д-р адвокат Хараламби Сърмаджиев, която днес е резиденция на турския посланик в Р България.

Днес ви каним да надникнем в една не по – малко спираща дъха постройка – къщата на бившият кмет на София Димитър Яблански. Величествената сграда се намира на бул. „Цар Освободител“ № 18, близо до Софийския университет.

Построена е през 1906 -1907 г. по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер. Неговата задачата е била да проектира за Яблански един малък дворец и архитектът се е справил блестящо – къщата има много рационално разпределение. Балконите, прозорците и еркерите са богато декорирани от австрийския дворцов скулптор Андреас Грайс.

Сградата е едно от най-добрите произведения на арх. Грюнангер. В архитектурно отношение е издържана в бароков стил с ренесансови елементи на украсата, а щукатурата в интериора е в стил рококо. Мансардният етаж играе важна роля в артистично-художественото оформление на сградата, разнообразено от балконски перила от ковано желязо и няколко скулптурни картуша с женски фигури. Мебелите и материалите са доставени специално от Виена.

След 9 септември 1944 г.  къщата е национализирана и до 1991 г. в нея се намира посолството на Китайска народна република. След 1991 г. е реституирана  на наследниците на Яблански, които я продават на Първа частна банка. През 1996 г. банката фалира и собствениците на сградата се сменят многократно. В началото на XXI век сградата е собственост на фирма „Драфт“ ЕООД. През 2003 г. арх. Драгомиров прави проект за собственика на „Драфт“, който предвижда надстрояване на къщата с 46-метрова сграда. Проектът е спрян от Столичния общински съвет.

Днес великолепната постройка е елитен клуб със специален достъп, а външният й вид от края на XIX век е запазен при реставрацията.

Къщата е паметник на културата от 1955 г.

Източници: www.obekti.bg, stroiinfo.com, Уикипедия

Подобни публикации

Цените на имотите – лек спад, но не и постоянна тенденция

2019 г. се отчита като благоприятна за пазара на...

Продължете да четете

Пердета или щори? Всичко зависи от вкуса

Този избор обикновено идва на метри преди финала на...

Продължете да четете

Килимите вкъщи – акцент, основа и топлина

Днес ще разгледаме една тема, която в нашия блог до...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията