09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Ръст на електронната търговия в България

Ръст на електронната търговия в България

Последните години се наблюдава ръст в електронната търговия, а тази година това се засилва и заради пандемията”, коментира пред БНР Петър Ванчев от Асоциация за електронна търговия.

“Има куриерски служби, които се бавят доста, защото, за да бъдат евтини за клиентите си, те събират по-големи поръчки. При куриерските служби говорим за 10-15 фирми, а електронните търговци са над 10 хиляди фирми. Някои успяват навреме да върнат парите на потребителите, ако не са доволни. Това става по-бързо при големите фирми. Така че хората да не остават разочаровани. Ние дори като компания сме наели повече хора и персоналът ни е нараснал със над 70 на сто, заради по-натоварената логистика”, поясни още Ванчев.

Експертът е на мнение, че онлайн вече се търгува всичко – преди 7 години имаше бум на обувки и дрехи, но сега вече всичко се продава през компютъра.

“Преобладава наложният платеж. А дали плащате в брой или през карта, няма голяма разлика от гледна точка за сигурност. Иначе заради пандемията с карта е по-безопасно. За търговците е все едно”,каза той.

Относно това дали международните онлайн магазини са конкуренти на българските Ванчев заяви, че те се развиват по-слабо в Европа и по-добре в САЩ. Този тип електронни магазини имат малък интерес към Източна Европа, поясни още Ванчев.

Хората предпочитат сега да купуват онлайн, но споделят, че чакат дълго за получаване пред куриерските фирми, както и има известни забавяния, сочи проверка на БНР.

“Електронната търговия безспорно оказва влияние и върху спедиторския бизнес”, коментира темата Момчил Антонов от Националното сдружение на куриерите и спедиторите. обаче има голяма разлика между куриерския бизнес и спедиторския.

“Заради пандемията е по-добре да пазаруваш онлайн. Но действително доставките от Европа се бавят със седмица – две. От по-далечни дестинации може да е и до 40 дни. Причината е и в увеличеният обем на онлайн търговията последните години, не само заради пандемията”,посочи той.

Според Антонов куриерските и спедиторските фирми е добре да си сътрудничат, за да не се бавят доставките.

Източник: https://www.dnes.bg

Подобни публикации

Жилищата в София са с едни от най-високите цени в Източна Европа

Цените на жилищата в София са едни от най-високите...

Продължете да четете

Продажбите на нови жилища в САЩ спаднаха през юни

Haгopeщeния нaпocлeдъĸ пaзap нa имoти в CAЩ изглeждa ce oxлaждa....

Продължете да четете

Финансови съвети за млади семейства

Финансовата стабилност и светлото финансово бъдеще...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията