09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Сервиране на чаши и прибори – няколко основни правила

Сервиране на чаши и прибори – няколко основни правила

Няма как много дами да не знаят как се сервира правилно, но преди години това е било една част от възпитанието, което са получавали у дома.

Тези, които все още не са на ясно как да наредят масата за гости или кой прибор за хранене да вземат, когато са на “елегантна вечеря” изискваща добри маниери на поведение и подобаващ етикет, предлагаме урок по протокол за сервиране.

Подреждането на масата зависи от предполагаемото меню. То винаги се прави преди гостите да са дошли. За целта върху масата се поставят „стандартния минимум“ от прибори, чинии и чаши. Всяко допълнително нещо налага и допълнителни усилия.

Шест съвета за сервиране на прибори. За начало е добре да запомните, че паниката тук няма място, дори от тази среща, събитие, гостуване да зависи важна стъпка в живота ви.

Едва ли ще ви се наложи дълго да гадаете какво се ползва, защото сами може да поставите правило, а то е – личните прибори винаги се разполагат в този ред, в който се поръчват ястията (независимо дали сте в ресторант, или у дома, или на гости).

Ето и правилата. Пред вас се сервират: две чинии една върху друга. Долната е за основното ястие, а горната за ордьовъра или салатата. В малката винаги се поставя салфетка, сгъната по желан (предпочитан според случая) начин. В дясно от чинията: разполагат се ножове и лъжицата. Най-близо до чинията се поставя най-големият нож, за основното блюдо и обърнат с режещата страна към чинията. До него, стои лъжицата (в случай, че има супа), а накрая се поставя ножа за предястието. В ляво от чинията, се поставя вилицата за първото ястие (в най-крайния ъгъл), а най- близо до чинията е вилицата за основното ядене.

Вляво на самите вилици: понякога, там се поставя плоска чиния с хляб. Често на нея се разполага и ножа за маслото. В дясно от чинията за хляб се поставя чаша с вода и тази за алкохолните напитки.

Винаги присъстващи прибори. Постоянни гости за всяка трапеза са подправките – черен пипер, сол и т.н. Поставката за хранителни салфетки и пепелник (не е задължителен при съществуващите закони в момента).

Приборите за десерт. Най-често тези прибори се сервират със самия десерт, но има и изключения. Ако те присъстват на масата в самото начало, то мястото им е пред чиниите и точно в центъра. По размер са най-малки от всички останали и са предназначени точно за десерта (по-малки са от тези за предястието). Ножът за десерт е вилица и се сервира, ако на масата има десерт от шарлоти, твърди сладкиши, като сладка баница, тиквеник, баклава и други десерти изискващи разрязване. За десерти като крем, мус, пудинг, плодова салата не е необходим такъв нож. Приборите за десерт се разполагат с дръжка към ръката, която ще ги вземе (нож и лъжичка, с дясностоящи дръжки, а десертна вилица с лявостояща дръжка).

 

Подобни публикации

Софийски аристократични къщи: домът на Георги Лазаров

Неделя е ден за разтуха, раздумка и разбира се - за...

Продължете да четете

Гардеробът в спалнята-нужен и практичен

Всеки човек се нуждае от пространство, за да живее...

Продължете да четете

Пердета или щори? Всичко зависи от вкуса

Този избор обикновено идва на метри преди финала на...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията