09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Софийски аристократични къщи: домът на Георги Лазаров

Софийски аристократични къщи: домът на Георги Лазаров

Неделя е ден за разтуха, раздумка и разбира се – за четене на интересни неща. Ето защо решихме да ви предложим още едно надникване в прекрасен софийски дом.

Къщата на Георги Лазаров на ул. “Иван Денкоглу” №19 е  шедьовър в творчеството на арх. Кирил Маричков.

Този достолепен софийски дом е проектиран през 1912 г. в бароков стил и построен през 1914 г. от архитект Кирил Маричков – дядото на “щуреца“ Кирил Маричков. Той е автор на някои от най-красивите сгради в София , като хотел „Империал“ например (1920 г., първата стоманобетонна сграда в България).

Арх. Маричков е сред първите български архитекти пренесли у нас авангардните идеи на сецесиона и европейските тенденции в градското планиране. Роден е в Калофер на 28 октомври 1875 г. Завършил е архитектура в Карлсруе, Германия през 1900 г. Той е наследник на известен род, майка му Елена Странска е сестра на големия деятел по Съединението на Княжество България и Източна Румелия д-р Георги Странски, член на БРЦК, съратник и кум на Христо и Венета Ботеви и кръстник на дъщеря им Иванка.

Архитектът сам определя сградата на ул. “Денкоглу“ за шедьовър на архитектурното си творчество. Тя безспорно се нарежда сред най-представителните жилищни сгради в София. Сградата е обявена за паметник на културата.

Д-р Георги Лазаров завършва медицина във Виена, откъдето се завръща в София заедно със съпругата си, която е дъщеря на сръбски воевода, и скоро става известен и почитан гинеколог, а красивата необарокова фамилна къща превръща в своя частна клиника с най-модерно за времето си оборудване. След национализацията до известна степен сградата запазва последната си функция, като е приобщена към един от софийските родилни домове. По-късно се връща като собственост на наследниците, които са запазили до известна степен достойнството й на столична архитектурна гордост.

Източници: сп. Наш дом, obekti.bg

Снимка: сп. Наш дом

Подобни публикации

Говорихме си за жълто…Защото е прекрасно

Топлите дни, особено съчетани с отпуск, провокират...

Продължете да четете

Оползотворяване на панелната тераса

Често в панелните апартаменти терасите се усвояват...

Продължете да четете

Продажбите на имоти се възстановяват през юни

Активността при покупко-продажбите на недвижими...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията