09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Стълбите вкъщи могат да бъдат и функционални, и красиви

Стълбите вкъщи могат да бъдат и функционални, и красиви

Стълбите у дома са не само функционални, но и красиви. Собствениците на всяко жилище трябва да полагат усилия, за да осигурят не само безопасност, но и сигурност на гостите и обитателите на своите домове. Моделите са най-различни – можете да поставите вита стълба, права стълба, стълба с парапет или без предпазен парапет – възможностите са разнообразни. Можете също така да поставите дървени или метални стълби, да използвате стъкло, бетон, керамика или дърво, в зависимост от личния си вкус.

Има няколко важни изисквания за домовете, които трябва да вземете под внимание, когато се наложи да ремонтирате вашия дом. Виждали сте стълби с наклон, които нарушават равновесието или стръмни стълбища с малки стъпала, които са изключително нестабилни. Често това са и най-често срещаните грешки при проектиране на стълбище. Затова има норми, които е необходимо да се покрият.

Наклон на стълбите

Общият наклон, който преодолява една стълба, не трябва да надвишава 43 градуса. При таваните е допустим наклон от 74 градуса. Препоръчителната ширина е 1 метър, а височината между отделните стъпала не бива да бъде повече от 20 см. Ширината на стъпалата, която е най-комфортна, е задължително 25 см или нагоре.

Изграждане на вита стълба

Това е един от най-популярните и известни модели. Използването на вита стълба за вътрешните части на дома осигурява не само стабилност, но и комфорт.  Също така тя може да изпълнява и чисто декоративни функции с изящни парапети, или да скрие част от помещението, разделяйке дома ви на две.

При нея има няколко специални изисквания:

Стъпалата са с трапецовидна форма

При оста на завъртане ширината трябва да бъде най-малко 10 см, а в противоположния край не по-малко от 20 см.

Допустимото отклонение във височината е не повече от 0,5 см. При стълбища с повече от три стъпала най-добре е да се добави парапет, за да се осигури по-голяма сигурност на движение. От своя страна парапетът не трябва да бъде с височина по-малка от 90 см. И трябва да издържа натоварване от поне 100 килограма.

– Изчислението на височината и ширината се прави по определена схема. Формулата е следната:  2h+b=60-65см (h-височина, в широчина). Прието е, че стандартната височина за стъпалата е 14–17 см, а като ширина–28–30 см.

Пропорции и изисквания при изграждане на дървени стълби

Те несъмнено са едни от най-красивите и предпочитани модели. Дървените стълби са особено желани от собствениците на вили, летни къщи, хотели или ресторанти и заведения. В същото време обаче за тях трябва да се полагат специални грижи, тъй като има особено изискване към начина на обработване и монтиране на дървото. На първо място заради неговата стабилност, а на второ–заради дълготрайната му употреба. Дървото трябва да бъде устойчиво, здраво, с красива повърхност и най-добре да е третирано срещу вредители.

Можете да изработите вашите дървени стълби, както ви се харесва. С различни видове дърво, чрез добавяне на декоративни елементи или в комбинация от дърво и метал.

Алтернативно решение на стълбите от дърво, са стълбищата от метал. Витите парапети от ковано желязо са изключително красиви, а освен това придават стил и тежест на дома. В същото време за вас ще бъде предизвикателство да ги поддържате и запазите, тъй като имат и някои неудобства.

Съвременните стълбища най-често са в комбинация от метал и стъкло или плексиглас. Ако изберете подобна конструкция за вашия дом или офис най-добре е да поискате стъклото да се обрати с абразив. Така ще избегнете подхлъзване.

Още един тип стълби могат да намерят приложение–каменните стълби. Красиви, солидни и изключително внушителни, те могат да се използват не само за вътрешно ползване, но и за външно. Ако изберете да ги използвате вътре в дома, препоръчително е да използвате и керамични плочи или друго покритие, което да ги направи не само приятни за окото, но и по-стабилни. Също така е най-добре да обсъдите с архитектите всички детайли по изграждане на стълбите и тяхната надеждност и стабилност. Важно е да се знае, че стоманобетонните конструкции са най-подходящи.

Осигурете и добра осветеност не само на вътрешните, но и на външните стълби. Избягвайте хлъзгавите повърхности или покрийте с мокет или друго противоплъзгащо се покритие и ще имате дом–мечта.

Подобни публикации

Успокояващо зелено в детската стая

Детска стая със зелени акценти – това е възможно...

Продължете да четете

Добавете дървен елемент в банята

Когато мислим за банята, почти никога не се...

Продължете да четете

Пет практични идеи за трапезарията

Често трапезарията е помещението, в което се прекарва...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията