09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Успокояващо зелено в детската стая

Успокояващо зелено в детската стая

Детска стая със зелени акценти – това е възможно най-универсалният избор за всички родители, на които предстои да обзаведат ново царство на малките членове на семейството.

Каквито и да са мебелите в новата стая, независимо дали ще е предназначена за едно или две деца, от първостепенна важност е предварително да се оформи и заложи цветовата концепция на цялото пространство.

Защо ви препоръчваме зелено?

Защото традиционното разделение на синьо за момчета и розово за момичета е формула, почти изчерпана от съдържание заради прекомерна употреба. Защо трябва да се налага такова двуцветно решение при наличието на толкова прекрасни, ярки, пъстри и весели цветове от палитрата?

А зеленото е наистина идеален цвят, подходящ еднакво за всички деца – момче или момиче, тийнейджър или новородено, всички ще се чувстват комфортно в стая, в която присъства този цвят. Това определя и универсалното му приложение, особено ако в едно и също помещение ще се налага да съжителстват малка дама и принц.

Зеленият цвят възниква от смесването на две противоположности – слънчево жълто и студено синьо. Ставайки „златната среда“ между тях, той изгражда неутралитет и хармония във всичко, възприемано от човека, както и във въздействието му  в околното пространство.

Зеленото успокоява – само си представете тучното зелено на ширнали се ливади, нежното зелено на току-що разпъпили листенца в клоните на дърветата или величественото зелено на вечнозелените борови гори… Дори въображаеми, подобни картини са в състояние да намалят стреса, който ежедневието ни налага, нали?

И още, според специалистите зеленото намалява натоварването на зрителния нерв, което от своя страна оказва благоприятен ефект върху зрението, особено на подрастващите. Известно е, че на зеления цвят очите почиват, тъй като те го възприемат без пречупване и по-лесно от всички други нюанси.

Поради неговото разпространение в природата, нюансите на зеленото имат най-положителен ефект върху всички нас: подпомагат подобряване на настроението, да се отпуснем, облекчават нервното и мускулното напрежение, както и гарантират по-добър сън.

Също така този цвят създава специално отношение при възприемането на околната среда, което помага да се абсорбират по-лесно нови неща.  А това е толкова важно за всяко дете, което буквално всеки ден прави нови открития за заобикалящия го свят.

По материали от списани „Жилища“

Подобни публикации

Добавете дървен елемент в банята

Когато мислим за банята, почти никога не се...

Продължете да четете

Пет практични идеи за трапезарията

Често трапезарията е помещението, в което се прекарва...

Продължете да четете

Екологичен екстериор: трева на покрива

Още от древни времена скандинавските народи са се...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията