09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Формула за създаване на мечтания дом

Формула за създаване на мечтания дом

Автор: Сибила Калафатова

Трябва да си признаем, че създаването на дом не е лека задача. Особено, ако той трябва да отговаря на напълно на нашите мечти, стремежи, бит и възгледи.

Покупката на жилище, каквото и да е то… къща или апартамент е само една формалност, зад която излизат много подробности, с които трябва да се справим, за да стигнем до заветния миг на удовлетвореност. Дори и да си спестим „черната работа“ по проектиране, пазаруване и майстори, наемайки интериорен дизайнер, трябва да изясним пред себе си и пред нашия дизайнер концепцията за нашия дом.

Концепция

За да стигнем до концепцията трябва да си отговорим на въпросите: „Кой ще ползва това пространство“ и „За какво ще го използва“. Тук списъкът не трябва да се ограничава до“ ще спя, ям и седя пред телевизора“. Това звучи доста първобитно. Такъв живот ли си представяте наистина? Нека се впуснем в мечти и бъдем по – смели. Пишете… не пропускайте нищо, вие пишете сценария на новият си живот, този за който мечтаехте. Само, че написани мечтите имат тенденция да се сбъдват. Не мислете, че нещо не ви е по бюджета, запишете и него.

Интериорен стил

Ако сте изяснили нуждите си, преминете към интериорния стил, който най – много ще пасва на душата ви и на вашето семейство. Важно е да има конкретен стил, защото това произведение, което ще създадете заслужава и рамка. Ако не можете да се спрете на нещо конкретно, защото например в жилището ще живеят всички членове на семейството, които попадат в различни възрастови категории и пол, то тогава не се терзайте. Може да използвате за всяко помещение различен стил, който в крайна сметка да е обединен от една рамка: един основен цвят, или подчинен на определени форми интериор, които да присъстват в различните помещения или акценти, които обединяват. Така, че като влезеш в дома си да го почувстваш единен, но преминавайки в различните помещения да усетиш индивидуалността и характера на всеки един от членовете в това семейство. Стилът е важен, но още по – важно е да живееш в своята индивидуалност.

Бюджет.

Това е част от формулата за успешна реализация на вашия успешен проект. За начало поставете основите. Тук трябва да включите нещата, които са с най – голям приоритет за вас. Дали това ще е подовата настилка, която държите да е качествена, за да ви спести подмяна в скоро време и същевременно да е с добри показатели за вашето здраве. Или това ще е инвестиция в екологична и икономична отоплителна система, спестяваща ви много разходи и ремонти в бъдеще, или искате да инвестирате в скъпа мебел, която ще е фокуса на вашия дом.  Подредете по важност, като не пропускайте и нещата, за които нямате бюджет в момента. Тях ще наместите в последствие. Това ще е вашият стимул към преследване на вашата мечта.

Колористика и светлина

Време е да развихрим четката и да оцветим скицата на нашия дом. Тук е важно да се следват няколко принципа, за да се получи красиво и стилно, а защо не и впечатляващо.

Защо включвам тук и светлината? Светлината също е цвят. Цветът е усещане предизвикано в очите и мозъка от различни дължини на вълните на светлината, на която реагираме чрез възприятието за цвят.

Всички знаем, че цветовете се делят на:

  • Основни /нървични/ син, жълт, червен
  • Допълнителни – получават се при смесването на два първични съседни цвята
  • Третични – получават се при смесването на два съседни първичен и вторичен
  • Контрастни – позиционирани са срещуположно на цветния кръг
  • Аналогични – съседни цветове
  • Ахроматични – нюансите от бяло до черно включително
  • Неутрални

Нека създадем нашата цветна хармония.

Направихме няколко не малки стъпки към нашия бъдещ успешен проект на мечтания дом. Сега ще спрем до тук, защото и изграждането на дом изисква и отлежаване и озряване на идеи и приоритети. Още по темата очаквайте в следващата статия.

Подобни публикации

Аквамарин-скъпоценният камък на спокойствието

Какво е за вас синьото? Напомняне за безбрежно море, за...

Продължете да четете

Френските прозорци-красота и стил

Френските прозорци са големи стъклени конструкции,...

Продължете да четете

Спалнята в хола не е мисия невъзможна

Дневният тракт и спалнята трябва да са отделни...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията