09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

7 актуални тенденции в интериора през 2020

7 актуални тенденции в интериора през 2020

Автор: Сибила Калафатова

Добре дошли отново в моя блог и през 2020 година. Бързам още в първите дни от годината и по традиция да си направим една интериорна разходка в света на дизайна. Отправяйки поглед напред виждам, че на хоризонта има нови тенденции в дизайна! Нова година означава нов старт не само за изгаряне на всички тези празнични калории, но е и идеалното време да обновите дома си. Да, зимата не е много подходящ сезон за това, но пък пробуждащата пролет ще връхлети скоро с много вдъхновения. Така, че нека се подготвим за близкото бъдеще. Няма по – хубав дизайн от планирания и изпипан до всеки детайл. Ето няколко тенденции, които ще насочат вниманието ви в правилната посока.

Устойчив дизайн

Не отдавна писах по темата. Все повече тази тенденция нахлува и в интериорната практика, както и в производствената, а оттам и в ежедневието ни. Няма как да избягаме от природата, или да й се противопоставим. За това най – хармоничният и балансиран начин е да вървим с нея ръка за ръка. Приятелството с нея и като цяло близостта с природата освен, че ще повишат качеството ни на живот ще помогнат и при решаването на глобален проблем. За това бъдете в крак с най – ярката тенденция – устойчивия дизайн и близостта с природата. Ползвайте рециклируеми мебели, избягвайте пластмасовите. Освен, че не са тренд са и доста екологично замърсяващи.

 

Биофилен дизайн

     Прави ли ви впечатление, че се намираме в свят пълен с технологии, които задоволяват и най – малките ни потребности, а се чувстваме все по – недоволни. Има обаче някои малки неща, които биха направили ежедневието ни по – малко стресиращо и по-приятно.

Ще ви разкажа историята на един тигър и вие ще се досетите сами какво имам в предвид. Тони, сибирско – бенгалският тигър е работил на спирка за камиони в щата Луизиана, САЩ, където е бил атракция. Той обаче умира на 16 октомври 2017 г. В продължение на 17 години той живее в клетка, въздухът наоколо е наситен с изпарения от гориво, а средата е била изключително шумна за едно от животните с най – чувствителен слух на планетата. Заради тази среда той често е бил недоволен и е боледувал. Не ви ли се е случвало и вие да се чувствате като в клетка, затворени между стените на офиса всеки ден? Няма ли връзка между живота на Тони и нашия? Точно в такива ситуации може да ни послужи биофилският дизайн.

Буквално преведено „биофилия“ означава „любов към живота“. Това е свързано с еволюцията ни и това, че е естествено да предпочитаме естествената среда пред изградената от нас такава. Последователите на този дизайн се опитват да адресират този инстинкт архитектурно. Ключово за биофилската теория е, че сградите спомагат за нашето физическо и психическо здраве само когато са холистично проектирани, тоест чрез цялостен подход. Вместо простото поставяне на растения в сграда, едно решение с по-разнообразни и съобразени елементи би подсилило нашето усещане за природа. Растения, естествено осветление и недиректно влияние чрез форми и материали спомагат за постигането на такова въздействие.

Кадифе

     Самото му име ме хвърля в меката на комбинация от лукс и комфорт. В повечето хора би излязла асоциация със старата тапицерия от червено кадифе от миналото. Тази година и през следващата, фирмите за интериорен дизайн започват дълбоко гмуркане в кадифените възможности за дизайн, особено за дивани. А цветовите възможности са по – обхватни от всякога. Кадифето е обещаващо и няма да сбъркате, ако го включите в интериора си.

Геометрични форми

Геометричните форми от години са тенденция, дотолкова, че можете да намерите геометрични шарки всякакви и навсякъде. Единственият проблем с това, че геометричните шарки са толкова популярни е, че е лесно да се прекали с тях. Но не очаквайте геометричните дизайни да изчезнат скоро. Там може да откриете вдъхновение за вашия геометричен баланс. През 2020 можете да направите изявление със смели и живи геометрични шарки. Изберете зона от вашия дом, и действайте.

Черно и бяло – тенденция ин и ян

Черно и бяло са началото и края на цветовия спектър. Сблъсъкът между светло и тъмно е дар от боговете на интериорния дизайн. Има милиони начини да включите тази тенденция ин и ян в декора на вашия дом. Черни столове и дивани, бели възглавници за меката мебел, щампа с пипит, черен и бял мрамор – има толкова много текстил и вариации на модели, които предлагат тези два цвята. През 2020 г. интериорните дизайнери могат да очакват безкрайните възможности за декор на дома, които тази черно – бяла тенденция може да предложи.

Завръщане в черно

     Черното се завръща и е с по – големи крачки от всякога! Фирмите за интериорен дизайн прогнозират, че в черно ще е всичко: от шкафове до мивки, бои и плотове и ще бъде една от водещите тенденции през 2020 г. Черните стени, довършителните работи и мебелите могат да направят дома ви да изглежда висок и продължителен. Една от причините, поради които черното в миналото е избягвано, е, че съществува това схващане, че черното прави една стая да изглежда по – малка и може да се почувства малко клаустрофобична. Можете да се преборите с този проблем, като включите контрастни цветове. По – рано споменахме, за черно – бялата тенденция, така, че пръски от бял или някакъв друг светъл цвят ще облекчат тази тревога.

Пастелни и неутрални цветове

     Неутралните цветове ще бъдат отново тенденция през 2020 година. Те са в доста класически и спокойни нюанси и най-важното е, че не са ангажиращи. Ако си мислите, че ще сбъркате с тях и че са супер обикновени, то грешите по няколко причини. Не подценявайте и силата на неутралния декор. Той ще направи отличен избор за вашите стени, но те също са чудесни възможности за мебели, включително дивани и спално бельо. Неутралните цветове са бели със студени или топли тонове. Ние разглеждаме предимно нюанси на сивото и бежовото. Прогнозите за 2020 г. са, че топлите неутрални цветове ще властват в интериора, докато хладните неутрали избледняват на заден план.

Сибила Калафатова

SK interior design

Подобни публикации

Да си изберем картини за дома

Декорация за стена с картини Именно картините са...

Продължете да четете

Приказните истории на старите софийски къщи

660 са историите на знатните български фамилии на...

Продължете да четете

Жилищните кредити отбелязват ръст въпреки Ковид-кризата

Купуват къщи край големите градове, за година...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията