09:00 до 18:00

Понеделник до Петък

Бул. "Витоша" 4, ет.1

София, 1000

(+359) 089 9742 432

info@bestplace.bg

Сравенете имоти

Covid-19 намали наемните цени на жилища в София

Covid-19 намали наемните цени на жилища в София

Кризата с коронавируса удължава необходимия период за отдаване на жилище под наем в София успоредно с разликите в очакванията на наематели и наемодатели, пише Investor.bg. Качествените имоти, които не се отдават на всяка цена, задържат нивата на офертите си от началото на годината. Спад има основно при едностайните и тристайните апартаменти, докато наемите на двустайните жилища дори отбелязват лек ръст.

Може би обаче съвсем скоро на наемодателите ще се наложи да направят компромис. Той би бил заради увеличаването на броя на офертите, което води до още по-голямо отваряне на ножицата между наемните цени и бюджетите на наемателите. И тази тенденция може да се задълбочи след въвеждането на новите мерки за ограничаване на коронавируса, като дистанционното обучение.

Според брокери, преди една година относително ликвидно жилище се е задържало на пазара под един месец, докато сега средният период на отдаване достига до месец и половина или два. През миналата година е имало имоти, за които са се намирали квартиранти с един оглед или за по-малко от седмица, а сега са на пазара стоят повече от месец.

В условията на по-слабо търсене, наемодателите имат само един изход – намаляване на цените. Все пак това са имоти с инвестиционна цел, много собственици си помагат финансово с наемите и нямат опция за оттегляне на имота от пазара. Те по-скоро следват принципа “по-добре да получа някакъв доход”, като това важи особено за жилищата от по-ниските и средни ценови сегменти, смятат брокери.

В момента договори за жилища под наем в София се сключват при средни отстъпки между 8% и 15% от обявените оферти.

Ценовите разлики в София са между 4 евро на кв. м и 9 евро на кв.м и предложение под или над тези нива е по-скоро изключение. Трудно се намира гарсониера под 200 евро месечно и трудно се отдава под наем апартамент с три или четири спални, който е модерен и разполага с над две паркоместа, за над 1500 евро.

Средните наеми на едностайните квартири в центъра на столицата са около 600 лв., двустайните се отдават между 700 и 750 лв., а тристайните – за близо 1000 лв. В по-отдалечените райони, но и в зависимост от комуникативността и състоянието на имота нивата стартират от 450 лв. за едностаен апартамент, 600 лв. за двустаен и около 750 лв. за тристаен. Цените се влияят и от това дали имотът е обзаведен или не, дали е след ремонт, дали в близост има удобства и изградена социална инфраструктура, припомнят брокерите.

Някои агенции в София отчитат повече сделки с тристайни апартаменти в сравнение с 2019 г. и отлив на търсещите в източните райони за сметка на южните.

Подобни публикации

Ръст в ипотечните кредити и цените на имоти

Пандемията намали, но не успя да срине пазара на...

Продължете да четете

Кафенета, ресторанти, фитнес зали – на пазара заради кризата

Затруднено е положението на пазара на бизнес имотите,...

Продължете да четете

Сериозен ръст на търсенето на селски имоти от млади хора

Пoвишеното търсене на селски имоти раздвижи пазара на...

Продължете да четете

Присъединете се към дискусията